Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DL. 2002/1791
datum
27-05-2002

onderwerp
Vragen van Ter Veer (D66) en Snijder-Hazelhoff (VVD) over de rundveefokkerij en de CR Delta

bijlagen
1

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u de antwoorden toekomen op de vragen, gesteld door de heer Ter Veer (D66) en mevrouw Snijder-Hazelhoff (VVD) over de rundveefokkerij en de CR Delta.

datum
27-05-2002

kenmerk
DL. 2002/1791

bijlage

1
Ja. Bij brief van 8 januari 1999 (TK 1998/99, 26 000 XIV, nr. 37) bent u geïnformeerd over de uitvoering van deze motie. Over de stand van zaken betreffende de ontvlechting van publieke en private taken op het gebied van I&R wordt u periodiek geïnformeerd via de voortgangsrapportages I&R (meest recentelijk bij brief van 28 februari 2002, kenmerk VVA. 2002/613).

2
Ja. Bij voornoemde brief van 8 januari 1999 is tevens aangegeven op welke wijze uitvoering wordt gegeven aan het onderdeel van de motie dat betrekking heeft op de beoordeling van de genetische fokwaarde.

3
Ja. Ik weet dat CR Delta momenteel op eigen kosten een nieuw softwareprogramma (IRIS) ontwikkelt ter vervanging van het huidige NRS-informatiesysteem (NIS). Ik acht het een zaak van marktwerking dat andere partijen, die daar gebruik van willen maken, met CR Delta onderhandelen over de voorwaarden om gebruik te maken van dit systeem.

4 en 5
Elke organisatie in Nederland, die voldoet aan de EU-criteria, neergelegd in richtlijn 77/504/EEG ('de zoötechnische richtlijn') kan een erkenning krijgen om genetische waarden van raszuivere fokrunderen (fokwaardeschattingen) uit te voeren en te publiceren. De Nederlandse Veeverbeterings Organisatie (NVO, de branche-organisatie) is in Nederland als enige organisatie erkend en gerechtigd voor de beoordeling en de publi-catie van de fokwaardeschattingen van stieren. Voor de fokwaardeschattingen van koeien is op EU- en nationaal niveau niets geregeld en dat is daarmee een aangelegenheid van de individuele organisaties.

In 1991 heeft mijn ambtsvoorganger een subsidie toegekend aan het Nederlands Rundveesyndicaat voor vernieuwing van het NRS-informatiesysteem (NIS) waarbij onder andere als voorwaarde is geformuleerd dat dit NIS voor alle in Nederland erkende stam-boekorganisaties dient open te staan. Deze voorwaarde was niet gebaseerd op regel-geving, doch uitsluitend op toekenning van een subsidie. Het voornemen van CR Delta is dit informatie-systeem medio 2003 volledig te vernieuwen tot het informatiesysteem IRIS.

De genoemde subsidievoorwaarde acht ik niet van toepassing op dit nieuwe systeem. Voorzover het gaat om de instandhouding en het gebruik van het bestaande systeem NIS zijn de bestaande subsidievoorwaarden, zoals onder meer de toegankelijkheid voor andere stamboeken tot dit NIS-systeem, evenmin van toepassing omdat dit NIS-systeem na ruim 10 jaar als afgeschreven beschouwd mag worden. Partijen dienen in onderling overleg af te spreken of/hoe en onder welke voorwaarden van dit systeem nog langer gebruik gemaakt kan worden. Gelet op het voorgaande lijkt ingrijpen mijnerzijds niet voor de hand.

6
Zoals gezegd zijn de voorwaarden voor erkenning voor alle fokkerijorganisaties gelijk. Onderkend wordt evenwel dat het voor kleine organisaties lastiger is aan deze voor-waarden te voldoen dan voor grote organisaties. Het is echter een zaak van marktwerking of fokkerijorganisaties eigen fokkerijsystemen ontwikkelen en gebruiken, dan wel tegen betaling gebruikmaken van systemen van andere organisaties.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

mr. L.J. Brinkhorst

datum

kenmerk

bijlage
Vragen

Vragen van de leden Ter Veer (D66) en Snijder-Hazelhoff (VVD) aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over de rundveefokkerij en de CR Delta. (Ingezonden 26 april 2002)

1
Herinnert u zich de motie van de leden Ter Veer, Blauw en Huys? 1

2
Bent u bereid aandacht te schenken aan de uitvoering van dat deel van de motie dat betrekking had op de beoordeling van de genetische waarden van raszuivere fokrunderen (zowel stieren als koeien)?

3
Bent u bekend met ontwikkelingen bij CR Delta en het daar functionerende datacentrum, die leiden tot afscherming voor gebruikers die niet behoren tot de CR Delta-organisatie?

4
Bent u bereid in te grijpen nu de dienstbaarheid en het voor het publiek beschikbaar houden van databestanden in het gedrang lijken te komen?

5
Ziet u hierin aanleiding om in te grijpen?

6
Hoe ziet u de toekomst van de rundveefokkerij als gezonde concurrentieverhoudingen verstoord en gefrustreerd worden?

1 Kamerstuk 25 600 XIV, nr. 15.

up Reageren
Homepage

---