Korps: Flevoland, plaats: Gehele Regio 27-05-2002 Jaarverslag Regiopolitie Flevoland
Stafdienst Communicatie, Hans Demmers, 06-53337514

Jaarverslag Regiopolitie Flevoland:
Veel inzet en verbetering veiligheid

LELYSTAD Het Jaarverslag 2001 van Regiopolitie Flevoland is vandaag (27 mei) gepresenteerd. Het ruim 60-paginas tellende document doet verslag van een bewogen jaar waarin veel gebeurde en hard gewerkt werd om de veiligheid te verbeteren.

De MKZ-crisis, die aan het begin van de lente uitbrak aan de rand van de regiogrens, vroeg veel politie-inzet. Politie Flevoland heeft veel agenten moeten leveren voor controles om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken. Vervolgens leidden de aanslagen in de VS tot verscherping van veiligheidsmaatregelen en alertheid. Vanaf half november heeft ook Politie Flevoland een bijdrage geleverd aan een veilige conversie van gulden naar euro, met als zwaartepunt de inzet bij het Dagobert Duck Pakhuis in Lelystad. Al met al trokken deze deels onverwachte gebeurtenissen een zware wissel op de toch al beperkte capaciteit.

Algemeen veiligheidsbeeld
De stijgende lijn sinds 1998 van de geregistreerde misdrijven in heel Flevoland is in 2001 gestopt. Met ruim 300 minder dan er in 2000 werden geregistreerd. Met het groeiende aantal inwoners en gelijkblijvende aangiftebereidheid is dat een goede prestatie. Daarmee is ook het risico om in Flevoland slachtoffer te worden van een misdrijf het afgelopen jaar gedaald naar 8,9 per 100 inwoners en ligt daarmee ruim onder het niveau van 2000 (9,6). Deze daling is voor een groot deel te verklaren door de daling van het inbraakrisico en van het risico op misdrijven op straat. Het aantal opgehelderde misdrijven (oplossingspercentage) is eveneens gestegen van vorig jaar 17.2% naar 19,1% in 2001.

Het aantal aangiften per 100 inwoners van delicten die te maken hebben met de lichamelijke integriteit (onder meer bedreiging, mishandeling, zedenmisdrijven) is echter gestegen van 0,22 in 2000 naar 0,27 in 2001. In alle Flevolandse gemeenten zijn de geweldsdelicten in aantal toegenomen met 207. Deze stijging is echter minder groot dan het jaar daarvoor (292). Vooral het aantal bedreigingen en mishandelingen nam toe, straatroven en zedendelicten namen daarentegen in aantal af.

Jeugdcriminaliteit
Flevoland kent een hoog percentage jeugd. Jeugdcriminaliteit blijft daarom hoog op de prioriteitenlijst van Politie Flevoland staan. Het aantal jeugdige verdachten, uitgedrukt in een percentage van het totaal aantal verdachten, is dalende. In 1999 bedroeg dat 54%, in 2001 daalde het naar 51%. Het aantal meldingen van overlast veroorzaakt door jeugd is daarentegen gestegen. De grootste stijging is te zien in Almere, waar het aantal verdubbelde. In Flevoland bestaan diverse projecten om jongeren te begeleiden. Politie Flevoland heeft het afgelopen jaar geïnvesteerd in voornamelijk extra wijkagenten jeugd en in het werkervaringsproject voor risicojongeren Veilig op Straat.

Personeel
In 2001 is de personele sterkte van Politie Flevoland gestegen van 892 naar 1038 medewerkers. Hiervan is ruim 70% executief (blauw). Van het totale personeelsbestand is ruim 33% van het vrouwelijk geslacht en bijna 9% allochtoon. In 2001 is 82% van de sollicitanten afgewezen omdat ze niet door de fysieke en/of psychologische test kwamen. Het ziekteverzuim is gedaald van 7,5 in 2000 naar 6,5 in 2001. Dat de reorganisatie grotendeels is afgerond is merkbaar in het ziekteverzuimcijfer.
Het project Diversiteit om medewerkers bewust te maken van (on)gewenste omgangsvormen en de tolerantie naar elkaar te stimuleren is eind 2001 afgerond met een theatervoorstelling, verzorgd door eigen personeel. Hoewel dit project ten einde is, zal het korps blijvend aandacht besteden aan integriteit en gedrag.

Voor meer informatie over het Jaarverslag van Politie Flevoland kunt u contact opnemen met Hans Demmers, telefoon: 06 53 33 75 14.