Gemeente Dalfsen

27-05-2002

Dalfsen op de bres voor zorgvuldig mkz-beleid

DALFSEN - Wethouder Diny Laarman (agrarische zaken) heeft tijdens de openbare discussie van de tijdelijke commissie mond- en klauwzeer van het Europees Parlement aangedrongen op een zorgvuldig MKZ-beleid. De discussie vond plaats op donderdag 23 mei in het Mercure Hotel in Zwolle. Op basis van de ervaringen uit de MKZ-crisis bracht mevrouw Laarman namens het gemeentebestuur van Dalfsen diverse verbeterpunten onder de aandacht.

De gemeente Dalfsen ondersteunt de door GLTO en LTO aangereikte handvaten om te komen tot een goed MKZ-beleid. Daarnaast pleit de gemeente voor preventief enten (market vaccinatiebeleid) en een goedgekeurd Europees MKZ-draaiboek met daaraan gekoppeld een helder communicatieplan. Door het ontbreken van een goed draaiboek is niet bekend welk beleid er na de 72 uur 'stand still' gehanteerd moet worden. Het draaiboek moet ook aanwijzingen bevatten over de maatregelen die overheden moeten nemen in geval van een MKZ-crisis. Het gaat dan met name om zaken als: evenementen, bezoek aan scholen, ontsmettingsmaatregelen bij openbare gebouwen, informatievoorziening en het mogelijk inrichten van steunpunten van waaruit eenduidige informatie kan worden verstrekt.
Ook de manier waarop de dieren worden gedood is een punt van zorg en aandacht. Het gemeentebestuur zal bij de europarlementariërs aandringen op onderzoek naar alternatieven. De voorkeur gaat uit naar het enten van de dieren en daarna af te voeren naar het slachthuis. Andere zaken die Dalfsen inbracht in de openbare discussie waren de capaciteitsproblemen rond mest- en melkopslag tijdens MKZ-crisis en de financiële consequenties van de MKZ voor de gemeente.