Gemeente Barendrecht

Persbericht nummer 59, 27 mei 2002

Voorlopig géén rotonde bij theater Het Kruispunt

BARENDRECHT - Het plan om op korte termijn een rotonde aan te leggen ter hoogte van theater het Kruispunt is in ieder geval voorlopig van de baan. Het Barendrechtse college van burgemeester en wethouders heeft dit onlangs besloten. Wel zal de gemeente een rotonde gaan aanleggen bij de kruising Dierensteinweg / 1e Barendrechtseweg / Henry Dunantlaan.

Dat de gemeente afziet van een rotonde bij theater Het Kruispunt (kruising Barendrechtseweg / Binnenlandsebaan / Schaatsbaan) is niet toevallig. Volgens wethouder Kees Silvis van ruimtelijke ordening is het project Centrumstudie de voornaamste reden voor het besluit. ,,De afgelopen maanden hebben we veel reacties ontvangen van mensen die graag een betere en meer logische verbinding tussen de Middenbaan en de oude dorpskern zouden zien. De geplande rotonde was hen daarbij een doorn in het oog. Vervolgens zijn we als college van b&w tot de conclusie gekomen dat we meer tijd moeten nemen voordat we beslissen over de toekomst van de kruising, aldus Kees Silvis. Toch is de rotonde niet helemaal van de baan. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een rotonde wel degelijk positieve effecten heeft voor de fiets- en wandelverbindingen tussen de Middenbaan en het oude dorp. Bovendien komt een rotonde de verkeersveiligheid ten goede. Silvis: ,,Een rotonde lijkt nu de meest logische optie, en het is best mogelijk dat die rotonde er over een paar jaar toch komt. Maar we moeten eerst een totaalvisie voor het hele gebied opstellen. Pas dan weten we of een rotonde op die plek ook de meest wenselijke optie is.

Rondwegsubsidie

Barendrecht heeft zich twee jaar geleden contractueel verplicht om de
1e en 2e Barendrechtseweg verkeersluw te maken door er drie rotondes in aan te leggen. In ruil daarvoor verleende het ministerie van Verkeer en Waterstaat een forse subsidie ( 8.168.000) voor de aanleg van de rondweg. Inmiddels is de eerste rotonde in de Barendrechtseweg die ter hoogte van het Jaagpad al gerealiseerd en ook de rotonde bij de J.G. Oemvliet wordt nu aangelegd. Daarmee voldoet de gemeente nog steeds niet aan voorwaarden die vanuit Den Haag aan de subsidie zijn verbonden. ,,Daarom gaan we de noodzakelijke derde rotonde realiseren op de kruising van de Dierensteinweg en de Henry Dunantlaan met de 1e Barendrechtseweg. Daarmee geven we ruim baan aan het belangrijke project Centrumstudie, zonder dat de subsidie in gevaar komt, aldus de nieuwe wethouder van verkeer & vervoer Peter van Vugt. ,,Uit een eerste inventarisatie blijkt bovendien dat een rotonde ter hoogte van de Dierensteinweg zeker tot de mogelijkheden behoort. Op de precieze ins en outs wordt op dit moment nog gestudeerd, maar we gaan ervan uit dat de rotonde bij de Dierensteinweg eind dit jaar gerealiseerd kan worden.

Einde persbericht nummer 59