KAMER VAN KOOPHANDEL UTRECHT

Investeringsklimaat Utrecht loopt gevaar

KvK-voorzitter waarschuwt in Nieuwjaarsrede:

De concurrentiepositie van de regio Utrecht staat op het spel. In Nederland mag Utrecht het dan nog wel goed doen, in Europees verband steekt het investeringsklimaat schril af t.o.v. vergelijkbare regio's in Duitsland, Frankrijk en Vlaanderen. Utrecht doet het met name slecht als het gaat om de arbeidsmarkt, de bereikbaarheid, het woningaanbod, de criminaliteit en het vestigingsaanbod. Uit onderzoek van de KvK blijkt bovendien dat 31% van de Utrechtse ondernemers collega negatief zal adviseren als het gaat om vestiging in de regio Utrecht. Een veel te hoog percentage aldus KvK-voorzitter J. Bielders die aankondigde dat de KvK op 31 mei a.s. een conferentie over dit onderwerp gaat organiseren.

Om het investeringsklimaat in de regio Utrecht te verbeteren, acht hij het nodig dat:

- er werk wordt gemaakt van innovatie en kennisoverdracht;
- de bereikbaarheid drastisch verbeterd;
- er voldoende ruimte komt voor de regionale economie in het provinciale streekplan;

- het woningaanbod verbeterd en vergroot wordt.
Uit het onderzoek van de KvK blijkt ook dat de Utrechtse ondernemers aarzelend zijn over Europa. Ten aanzien van de euro is 35% positief, 22% negatief en heeft 43% geen mening. Het effect van Europa op het bedrijf wordt door 33% als positief beoordeeld, door 6% als negatief en 61% is neutraal. Op de vraag of Europa een uitdaging of een ergernis is, het thema van de Nieuwjaarsbijeenkomst van de Kamer van Koophandel, antwoordt 89% met een uitdaging en 11% met een ergernis.

Bielders hield zijn gehoor voor dat zowel bedrijfsleven als overheid Europees moeten denken. Dat betekent o.a. dat het geen zin heeft om de regio Utrecht op de Europese kaart proberen te zetten. Utrecht moet als deel van de Randstad aan de weg timmeren, in samenwerking met overheden, grote steden en het bedrijfsleven.


---

----