Ingezonden persbericht

Een spraakmakend boek over de zorgplicht bij beleggen

De juridische regels van het vermogensbeheer en advies

AMSTERDAM, 20020531 -- Beleggingsadviseurs en vermogensbeheerders zijn verplicht de belangen van hun cliënten te bewaken: ze hebben een 'zorgplicht'. In de Nadere Regeling toezicht effectenverkeer 1999 (en latere aanvullingen) zijn regels opgesteld waaraan effecteninstellingen zich dienen te houden om aan hun zorgplicht te voldoen. Deze zorgplicht staat nogal eens op gespannen voet met de dagelijkse praktijk. Dat blijkt uit de vele klachten die jaarlijks ingediend worden bij de burgerlijke rechter en de Klachtencommissie DSI. In hoeverre zijn de uitspraken regulerend? En welke lessen kan men eruit trekken?

In Zorgplicht in vele gedaanten geven de auteurs hun visie op deze jurisprudentie en doen zij vele aanbevelingen voor de praktijk van de vermogensbeheerder en beleggingadviseur: William Schonewille als jurist en specialist op het gebied van effectenrecht, Tom Loonen vanuit zijn ervaring als beleggingsadviseur/vermogensbeheerder. Meestal staan hun meningen naast, maar soms ook tegenover elkaar. Hierdoor wordt het onderwerp zorgplicht op pakkende wijze in kaart gebracht.

Over de auteurs:
Tom Loonen is senior private banker bij Bank Insinger de Beaufort N.V. Daarnaast is hij als gastonderzoeker en promovendus verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hier is hij bezig met een onderzoek naar de gevolgen van de toenemende zorgplicht op het bestaansrecht van de beleggingsadviseur.

William Schonewille is partner in de sectie bank- en effectenrecht van Barents & Krans Advocaten Notarissen te 's-Gravenhage, Hij adviseert onder meer vermogensbeheerders en effecteninstellingen met betrekking tot toezichtwetgeving en staat beleggers juridisch bij in gevallen van onjuist geachte handelingen ten aanzien van vermogensbeheer en/of beleggingsadvisering.

Voor informatie:
Wanneer u meer informatie over het boek wenst of een recensie-exemplaar wilt ontvangen, verzoeken wij u contact op te nemen met:

NIBE-SVV, Uitgeverij
Jacobien Verlinden
Telefoon 020-5208577
Fax 020-5208603
E-mail j.verlinden@nibesvv.nl.