Unicef

voetbalvedetten in actie voor kinderen

WK Voetbal in teken van kinderrechten

Den Haag, 31 mei 2002 - Voor het eerst in de geschiedenis van het Wereld-kampioen-schap Voetbal staat het WK in het teken van een humanitair doel. Een overeenkomst met Fifa verschaft Unicef de mogelijkheid om zijn boodschap over kinderrechten onder de aandacht te brengen van een miljardenpubliek. De kinderen die de spelers het veld op begeleiden dragen kinderrechtenshirts, vedetten als Beckham en Maldini vragen in TV-spots aandacht voor kinderrechten en gedurende het toernooi worden er op internet speciale collectoritems geveild ten bate van Unicef. Tegelijkertijd dringt Unicef bij Fifa zelf aan op actievere bestrijding van kinderarbeid in de sportartikelenbranche.

Vier thema's krijgen speciale nadruk in Unicef's kinderrechten-campagne tijdens het WK: de bestrijding van aids, de uitroeiing van polio, de reïntegratie van kindsoldaten en promotie van het (kinder)recht om te spelen. Aan de campagne werken vele internationale voetbalsterren mee, waaronder David Beckham, Paolo Maldini, Luis Figo, Juan Sebastian Veron, Marcel Desailly, Fernando Hierro, Oliver Bierhoff en Davor Suker. Een aantal van hen is te zien in een reeks 30-seconden televisiespots over kinderrechten, die vandaag in Seoul gepresenteerd worden. De spots zullen tijdens het WK in veel van de deelnemende landen te zien zijn.

Gelijktijdig maakt Unicef zich grote zorgen over de voortdurende betrokkenheid van kinderen in de productie van sportartikelen. Een recent rapport van de 'Global March against Child Labour' - een wereldwijde beweging tegen kinderarbeid - meldt dat diverse promotie-artikelen die Fifa gebruikt tijdens het WK door kinderen worden gemaakt. Bovendien zet menig bekend sportmerk nog altijd kinderen in bij de fabricage van voetballen, kleding en andere sportartikelen, aldus het rapport.

In de samenwerkingsovereenkomst die Unicef in november 2001 met Fifa sloot, committeert de wereldvoetbalbond zich aan een actieve bestrijding van kinderarbeid. Dit is in lijn met de afspraken hierover die Fifa en de internationale vakbondenfederatie in 1998 maakten. De afgelopen maanden heeft Unicef er bovendien meermaals bij Fifa op aangedrongen om samen met de sportartikelen-producenten, de internationale vakbondsfederatie, de Global March, Unicef en de Internationale Arbeidsorganisatie op korte termijn te komen tot een gezamenlijke aanpak van kinderarbeid.