KNGF

Onderzoek werkbeleving fysiotherapie toont knelpunten aan

Veel fysiotherapeuten zijn van plan uit het vak te stappen of minder werkzaamheden uit te voeren. Dit blijkt uit een recent onderzoek naar de werkbeleving van fysiotherapeuten in de regio Noord Holland.

Resultaten onderzoek
Uit het werkbelevingsonderzoek, gehouden onder fysiotherapeuten in de regio Noord Holland Midden, komen zowel positieve als negatieve aspecten naar voren. Het onderzoek toont aan dat de beroepsgroep over het algemeen gezond te noemen is en dat er sprake is van een hoge arbeidssatisfactie. De werkbeleving wordt negatief beïnvloed door een slechte loopbaanontwikkeling, een hoge werkdruk en het uitblijven van een adequate beloning. In het onderzoek geeft bijna 10% van de onderzoeksdoelgroep aan burn-outverschijnselen te hebben en geeft 25% aan het vak op termijn te willen verlaten. Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, de landelijke beroepsvereniging voor fysiotherapeuten, vindt dit verontrustend mede door de stijgende vraag naar fysiotherapeutische zorg.

Opdracht en uitvoering onderzoek
Het onderzoek naar de werkbeleving van fysiotherapeuten is uitgevoerd door dr. Th. A. de Vries, arbeids- en organisatiepsycholoog. Het Regionale Genootschap voor Fysiotherapie in Noord Holland Midden heeft opdracht gegeven tot het uitvoeren van het onderzoek. Signalen rond een te hoge werkdruk onder de fysiotherapeuten in deze regio, waren de aanleiding. Het regionale genootschap maakt deel uit van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor
Fysiotherapie, de landelijke beroepsvereniging voor fysiotherapeuten. De zorgverzekeraars PWZ Achmea en Zilveren Kruis Achmea hebben het onderzoek financieel ondersteund en onderschrijven de uitkomsten. Achmea: We hebben door het onderzoek een duidelijk beeld van de werkbeleving van fysiotherapeuten gekregen en hebben er belang bij dat de gesignaleerde knelpunten worden opgelost.

Oplossingen
Volgens de zorgverzekeraars en het KNGF zijn er op verschillende gebieden oplossingen te vinden, onder andere op het gebied van een betere carrièreplanning en efficiëntere en effectievere administratieve processen. De administratieve processen kunnen worden verbeterd door middel van automatisering en door betere samenwerkingsverbanden tussen fysiotherapeuten onderling maar ook tussen fysiotherapeuten en zorgverzekeraars. Het KNGF geeft aan dat een adequate honorering van fysiotherapeuten tevens een belangrijke oplossing is. Eerder onderzoek naar het inkomen en de tijdbesteding van de fysiotherapeut heeft reeds aangetoond dat een fysiotherapeut 60 uur moet werken om het norminkomen, gebaseerd op een 40-urige werkweek te kunnen verdienen, aldus Kees Visser, bestuurslid KNGF.

Het regionale Genootschap en de betreffende zorgverzekeraars werken samen aan een plan van aanpak om de knelpunten in de regio op te lossen.

Voor inlichtingen en of het aanvragen van interviews kunt u terecht bij:

Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie Hilke van Bergen, PR-coördinator KNGF
Tel: 06-26044796 / Email: bergen@kngf.nl

Achmea Zorgverzekeraars
Esther Barfoot
Tel: 071-3670089

31 mei 02 08:00