VERENIGING VNO-NCW

Kabinet moet meer investeren in kennis

Gezamenlijk persbericht van VNO-NCW, KNAW, NWO, TNO en VSNU

BRIEF AAN INFORMATEUR: INVESTEER IN KENNIS

DEN HAAG, 31 mei 2002 - Nederland moet de komende kabinetsperiode jaarlijks 100 miljoen euro extra investeren in wetenschappelijk onderzoek. De nieuwe regering zal een duidelijke kennisstrategie moeten ontwikkelen, waarin de uitgaven voor onderzoek en innovatie (publiek en privaat) in Nederland tot de Europese doelstelling van 3% van het BNP zullen groeien. Dit is noodzakelijk om de Nederlandse kenniseconomie te laten uitgroeien tot de top van Europa. Dit schrijven VNO-NCW, KNAW, NWO, TNO en VSNU vandaag in gezamenlijke open brief aan kabinetsinformateur Donner.

De EU heeft in Lissabon en Barcelona de ambitie uitgesproken de meest concurrerende kenniseconomie ter wereld te willen worden. Hiertoe zou tenminste 3% van het BNP van de EU-landen aan onderzoek en innovatie moeten worden besteed. Nederland heeft verklaard binnen Europa tot de top te willen behoren. Het huidige investeringsniveau in ons land is echter onvoldoende om dit te bereiken. Daarom vragen de vijf organisaties om een extra, structurele impuls voor wetenschappelijk onderzoek van 100 miljoen euro via de tweede geldstroom.

Netwerken tussen het bedrijfsleven en de wetenschappelijke wereld dienen verder bevorderd te worden. Dit is essentieel om kennis te doen stromen in de hele innovatieketen en daarmee benutting te stimuleren. Bestaande kennisnetwerken moeten meer aandacht krijgen. De vijf ondertekenaars zullen via een nieuw op te richten Platform 'Kennisoverdracht en Innovatie' nieuwe initiatieven op het gebied van de vorming en benutting van kennisnetwerken gaan stimuleren en uitbreiden. Ook zal een nieuw systeem van kwaliteitszorg worden ingevoerd. Dit moet het mede mogelijk maken om op basis van kwaliteitsoordelen te sturen op prestaties, benutting van kennis en versterking van netwerken.

VNO-NCW, KNAW, NWO, TNO en VSNU staan klaar om een actieve bijdrage te leveren aan een nieuwe kennisstrategie voor Nederland.

Voor de volledige tekst van de brief en overige informatie: www.vno-ncw.nl
Of bel een van onderstaande contactpersonen:

VNO-NCW Roelf van der Kooij : 070-3490170
KNAW Karin Jongbloed : 020-5510769
NWO Dominique de Vet : 070-3440545 TNO Maarten Lörtzer : 015-2694975 VSNU Jan Snoek : 070-2363850

31 mei 02 08:46