Ingezonden persbericht


1/2
Voedingscentrum presenteert voorlichtingspakket over voedselveiligheid en hygiëne
Jeroen Kramer kookt soep met senioren
Op vrijdag 31 mei presenteert het Voedingscentrum het voorlichtingspakket met de titel "Veilig in de winkel, veilig thuis. Voedselveiligheid". Dit pakket richt zich op senioren van 60+.
Om 11 uur overhandigt Jeroen Kramer, bekend van Klokhuis, in studio 4 van het Studiocentrum op het Mediapark in Hilversum het eerste voorlichtingspakket officieel aan de GGD Den Haag.
Het voorlichtingspakket is ontwikkeld door het Voedingscentrum in het kader van het Food Safety project, dat wordt gefinancierd door de Europese Commissie. Het pakket bestaat onder meer uit een video, voorlichtingsbrochures, een quiz en een uitgebreide handleiding.
De voorlichtingsbijeenkomsten die met behulp van het pakket georganiseerd kunnen worden, komen tegemoet aan de vele vragen die er bij senioren leven over voedselveiligheid. Uit onderzoek blijkt dat vooral senioren zich zorgen maken over de veiligheid van ons voedsel. Niet iedereen realiseert zich dat voedselveiligheid ook thuis een belangrijke rol speelt. Zo'n 50% van alle voedselvergiftigingen wordt veroorzaakt door fouten thuis. Senioren zijn extra gevoelig voor de mogelijke gevolgen daarvan.
Vanaf juni 2002 zal het pakket in het gehele land door voorlichters van de GGD en Stichting Welzijn Ouderen gebruikt gaan worden tijdens voorlichtings-bijeenkomsten voor senioren van 60+ . Aan de hand van de video krijgt de kijker zowel een blik in de fabriekspan als in de privé-keuken. Zo wordt de senioren inzicht gegeven in hoe ons eten geproduceerd wordt en wat de consument zelf kan doen aan voedselveiligheid en voedselhygiëne.
De officiële overhandiging van het eerste voorlichtingspakket en de aftrap van de landelijke bijeenkomsten vinden plaats op vrijdag 31 mei op het Mediapark in Hilversum. Om in de 'televisiesfeer' van de video te blijven, wordt dit evenement georganiseerd in studio 4 van het Studiocentrum. Daar zal televisiepresentator Jeroen Kramer gastheer zijn van een ludieke voorlichtingsbijeenkomst. Genodigden zijn senioren, medewerkers van de GGD en de pers. Gezond, lekker en veilig eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland.
Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid (ministeries van LNV en VWS) om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezonde voeding en voedselveiligheid. Voedingscentrum - eerlijk over eten
mei 2002
Eisenhowerlaan 108
Postbus 85700
2508 CK Den Haag
Telefoon (070) 306 88 88
Fax (070) 350 42 59
Persbericht.2/2
Noot voor de redactie (