Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Utrecht, 27 mei 2002

Lichaam en hulpmiddel: eerste boek over ervaringen met hulpmiddelen

Lichaam en hulpmiddel, het eerste boek over de ervaringen met medische hulpmiddelen, verschijnt op vrijdag 31 mei. Het boek wordt gepresenteerd op Support, de lifestyle-beurs voor mensen met een handicap. Een onderzoek onder een groot aantal hulpmiddelengebruikers resulteerde in het boek dat is geschreven door Piet Vreeswijk. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) en de Edmund Husserl-Stichting zijn de uitgevers van het boek.

Omslag van het boek 'Lichaam en hulpmiddel'

Hoe ervaart iemand een hulpmiddel dat hij dagelijks gebruikt? Welke betekenis heeft het hulpmiddel in zijn leven? De ervaringen van mensen met hulpmiddelen zijn verwoord in het boek Lichaam en hulpmiddel. Het is daarmee de eerste studie naar ervaringskennis van hulpmiddelengebruikers. Alleen zij komen in het boek aan het woord over de gewenning aan het hulpmiddel, de pasvorm en het model. De betekenis van de ervaringskennis voor de ontwikkelingen in de hulpmiddelenbranche komt eveneens in het boek aan bod. Het boek bevat geen technische hoogstandjes of reclame voor producenten.

Uit Lichaam en hulpmiddel: Welke betekenis geeft iemand aan zijn hulpmiddel? Mijn vader woont in een verzorgingshuis en gebruikt een rollator. Ik kan ermee lezen en schrijven, vertelde hij me. De rollator staat altijd klaar naast zijn stoel of bed, binnen handbereik. Je kunt het vergelijken met een maat op wie je altijd kunt rekenen.

Lichaam en hulpmiddel telt 132 bladzijden en bevat fullcolour illustraties. Het boek is verkrijgbaar voor 15,00. U kunt een exemplaar bestellen bij: Edmund Husserl-Stichting, Groenhoven 757, 1103 LX Amsterdam Zuidoost telefoon/ fax (020) 690 51 85 of via e.husserlstichting@freeler.nl
---