Gemeente Amersfoort

ZOMERSCHOON IN ACTIE

datum: 28 mei 2002

Op 31 mei en 1 juni worden de jaarlijkse Zomerschoon actiedagen voor de 7de keer gehouden. Ruim negentig scholen en bewonersgroepen gaan weer aan de slag in de stad. Dit jaar wordt met name de aandacht gericht op jongeren en betrokkenheid in de wijk.

Uiteraard zijn er de bekende opfleur- en opknapacties maar ook er vinden ook activiteiten plaats waarbij betrokkenheid in de wijk centraal staat. Er wordt door groepen gewerkt aan het onderhoud van de eigen omgeving (weghalen van onkruid, vegen van achterpaden, portieken, groenstroken en schoolpleinen, schilderen, e.d.) en er zijn leefbaarheidsprojecten zoals het uitnodigen van ouderen uit de wijk voor een schoolmusical, verzorgen van planten in een bejaardentehuis, organiseren van buurtfeesten, toneelvoorstellingen en voetbaltoernooien, maken van verkeersborden, het maken van live-muziek, fotoproject 'Bekijk het eens van de andere kant' en een schrijversworkshop voor jongeren met Marjan Berk.

Samen met de SWA, RWA en de ROVA bereidt de gemeente de ondersteuning van de deelnemers nu voor. Al het benodigde materiaal is ingekocht (bezems, grijpers, handschoenen en bijv. eenjarige plantjes) en wordt op donderdag 30 mei bij de scholen rondgebracht. Ook ontvangen alle deelnemende scholen een financiële ondersteuning van 100 euro. De deelnemende bewonersgroepen krijgen hun materiaal ofwel langs gebracht of zij kunnen het ophalen bij hun wijkmeldpunt. Ook wordt soms gevraagd of de groepen zelf materialen willen aanschaffen, dan kunnen zij tot 100 euro financiële ondersteuning per groep ontvangen. De komende dagen krijgen de groepen van de SWA te horen wie voor financiële ondersteuning in aanmerking komen. Bij onduidelijkheden kunnen deelnemers contact opnemen met het eigen wijkmeldpunt.

Beide Zomerschoondagen zal een aantal raadsleden vergezeld van wijkmanagers middels een fietstocht deelnemers in de wijken bezoeken en ook ambtenaren zullen in de stad (het Zocherplantsoen) aan het werk zijn. Wethouder Jonkman van Wijkontwikkeling bezoekt een aantal deelnemende scholen en groepen.
De actiedagen eindigen in een feestelijk afsluitingsfeest aan de Kattenbroeker vijver bij het amfitheater. Er is een gevarieerd programma voor jong en oud met muziek, actie en een tentoonstelling.

Programma van wethouder Jonkman voor scholendag actie Zomerschoon 2002

Vrijdag 31 mei

10.00 uur Start Zomerschoon op de Bilalschool, Mierveldstraat 71. Hier wordt het plein schoongeveegd en bij mooi weer geschilderd. Wethouder Jonkman overhandigt de financiële bijdrage voor deze actie.

11.00 uur Bezoek aan basisschool 't Anker, Dollardstraat 123 en bejaardentehuis Birkhoven Bokkeduinen. Kinderen knappen het schoolplein op en er wordt een muurschildering aangebracht. Een groep van 30 kinderen gaat naar de Vlindertuin van het bejaardentehuis Birkhoven Bokkeduinen. Zij planten daar afrikaantjes in de tuin.

12.15 uur Wethouder Jonkman luncht samen met scholieren in het Speeltuingebouw Het Vogelnest, Wiekslag 250.
Minimaal 50 scholieren van Scholengemeenschap De Amersfoortse Berg maakt het Waterwingebied in Liendert schoon, Weg van de Vrijheid/Van Randwijcklaan. Wethouder Jonkman bezoekt ze op locatie en neemt soep en broodjes mee.

14.00 uur Bezoek aan Michaelschool, Van Galenstraat 4. Kinderen gaan op en rondom het schoolplein opruimen.

16.30 uur Wethouder Jonkman opent fototentoonstelling "Bekijk het eens van de andere kant" op Scholengemeenschap De Amersfoortse Berg, Hugo de Grootlaan 25. Groepen jongeren hebben foto's gemaakt van thema's, onderwerpen of plekken wat hen positief aanspreekt. Deze Zomerschoonactie is gecombineerd met het kunstproject van deze school. Het is tevens de afsluiting van de scholendag Zomerschoon 2002. Circa 100 scholieren laten zien wat ze geleerd hebben bij een percussieworkshop.

Zaterdag 1 juni

10.00 uur Bezoek aan Volkstuinvereniging Dorrestein aan de Dorresteinse steeg.
Wethouder Jonkman plaatst een valkenkast.

11.00 uur Wethouder Jonkman bezoekt de Heemtuin Liendert aan de Wielewaalstraat hoek Wiekslag. Deze zomerschoonactie wordt gecombineerd met de start van de Klusbus.
Wethouder Jonkman zal een plantenbak vullen.

11.55 uur Bezoek aan Bewonerscommissie De Linie, bij de speeltoestellen aan de Witte de Withstraat. Circa 50 personen gaan een groenstrook opknappen.

13.00 uur Wethouder Jonkman gaat lunchen met Zomerschoon Karavaan Noord in het Katshuis, Laan der Winden 1.
Bewoners van Kattenbroek, Nieuwland en Zielhorst trekken door de wijken van klus tot klus.

13.30 uur Wethouder Jonkman gaat een gedeelte van de route van de Karavaan meedoen. Vertrek vanaf het Katshuis.

14.45 uur Wethouder Jonkman bezoekt schrijversworkshop van Marjan Berk in Castellum, Castellum 8 (Blauw-rood gebouw bij het amfitheater van de vijver in Kattenbroek)

15.00 uur Opening van het afsluit- en bedankfeest Zomerschoon 2002. Het feest heeft een festivalkarakter met veel muziek, percussieworkshops, fototentoonstelling, quads van de Koninklijke Landmacht etc.

Schrijversworkshop met Marjan Berk voor jongeren Zomerschoon richt zich dit jaar speciaal op de beleving door jongeren van hun buurt. Wat zijn voor jongeren de leukste plekken in de buurt? Wat gebeurt daar? Wat spreekt ze aan? Wat wensen ze voor hun eigen wijk? Tien jongeren uit Eemland, waarvan 4 uit Amersfoort, rond de 15 jaar gaan samen met de bekende schrijfster Marjan Berk in een workshop 'dagboekfragmenten' over het leven in een wijk in Eemland schrijven.

Als je de omgeving door de ogen van een ander bekijkt of beleeft kun je elkaar beter begrijpen. Dat is de gedachtengang voor deze schrijversworkshop. Op zaterdag 1 juni gaan de jongeren aan de slag in het Castellum aan Castellum 8 in Kattenbroek. Wethouder Jonkman zal hen bezoeken en op het (aansluitende) afsluitfeest van Zomerschoon zal Marjan Berk de resultaten van de workshop samen met de jongeren presenteren.

Fotoproject 'Bekijk het eens van de andere kant' Betrokkenheid bij de leefomgeving en jongeren staan dit jaar centraal bij actie Zomerschoon. Een voorbeeld waar diverse groepen bij betrokken zijn is het fotografieproject 'Bekijk het eens van de andere kant'. Zes groepen jongeren werd gevraagd om foto's te maken van thema's, onderwerpen of plekken die hen positief aanspreken of inspireren. Het eindresultaat is een expositie van foto's die de belevingswereld van jongeren weergeeft. Deze worden tijdens de actie Zomerschoondagen tentoongesteld.

De jongeren zijn scholieren van middelbare scholen Het Stromenland en De Berg, groep 8 van basisschool Dubbelster, een skatergroep uit het Soesterkwartier, een jongerengroep van de Roef en de Theatergroep 'We zijn al begonnen'. Ze kregen een camera, fotorolletjes en een lijst waarop ze moesten aangeven waar de foto was gemaakt en waarom ze deze hebben gemaakt. Per groep was 1 camera beschikbaar. In overleg moesten zij bepalen wat zij belangrijk vonden en wat ze zouden fotograferen. Ze kregen 2 weken de tijd om foto's te maken. In totaal zijn er een paar honderd foto's gemaakt. Van elke groep heeft een selectiecommissie ongeveer 6 foto's geselecteerd. In het kader van het maatschappelijk ondernemen doen twee professionele partijen mee aan deze actie. Een fotograaf van Combifoto Fortgens fotografeert de geselecteerde foto's nogmaals zodat ze allemaal van dezelfde kwaliteit zijn en op dezelfde grootte kunnen worden uitvergroot voor de expositie. Creativiteitswinkel AVU zorgt ervoor dat de foto's mooi ingelijst gepresenteerd kunnen worden.

Het eindresultaat is een expositie van 30 foto's die een helder beeld geeft van wat jongeren op dit moment belangrijk vinden in hun leefomgeving. Wat goed tot uiting komt is dat er blijkbaar zoveel verschillende belevingswerelden zijn, terwijl wel duidelijk is te zien dat de foto's zijn gemaakt door jongeren. Er zijn mooie en lieflijke foto's genomen van romantische bosgezichten door een meidengroep in park Schothorst maar er zijn ook stoere confronterende foto's van de skaters.

De tentoonstelling is vrijdagavond 31 mei te zien in scholengemeenschap De Berg en tijdens het afsluitfeest van actie Zomerschoon op zaterdag 1 juni van 15.00 tot 18.00 uur in Amersfoort Noord aan Het Masker ter hoogte van het amfitheater. Daarna zal de tentoonstelling rondreizen en op verschillende locaties in Amersfoort te zien zijn. Jan van der Meulen, coördinator Zomerschoon van de Stichting Welzijn Amersfoort, begeleidt dit project.

Zomerschoon karavaan aan in Amersfoort-Noord
Bewoners uit de wijken Nieuwland, Kattenbroek en Zielhorst gaan in een gezamenlijke actie zich inzetten om Amersfoort Noord op te knappen, verfraaien of op te ruimen. Actieve bewoners vormen een karavaan en trekken van klus tot klus door de wijken. De meeste deelnemers zullen al fietsend het parcours afleggen en worden vergezeld door versierde busjes die het materiaal en afval zullen vervoeren.

Het doel van de karavaan is niet alleen om op deze dag gezamenlijk de handen uit de mouwen te steken maar ook om elkaar te leren kennen. Naast wijkbewoners zal er ook muziek en theater zijn en worden gemeenteraadsleden, skatende Amersfoortse jongeren, toekomstige bewoners (onze buren) van Vathorst en andere gasten uitgenodigd om mee te gaan.
De karavaan zal tussen 10.00 en 15.00 uur de drie wijken aandoen en eindigen bij het afsluitfeest van actie Zomerschoon bij het amfitheater aan het Masker in Kattenbroek.

Feestelijke afsluiting Zomerschoon 2002
Na een dag lang gezamenlijk zwoegen op zaterdag 1 juni zal er ook gelegenheid zijn om gezamenlijk te feesten. Alle deelnemers van de actie zijn hierbij van harte welkom. Dit jaar is gekozen voor een locatie Amersfoort - Noord, bij het amfitheater in Kattenbroek aan het Masker, een spetterende afsluiting van Zomerschoon 2002. Deze prachtige plek met een eigen openluchttheater en aangrenzende grasvelden wordt voor het afsluitfeest ingericht met een overdekt podium en tenten. Het programma is wisselend en aantrekkelijk voor jong en oud. Natuurlijk zijn er hapjes en drankjes verkrijgbaar. Er is gezorgd voor muziek, trommelworkshops, een foto-expositie, voorleesvoordrachten van dagboekfragmenten, Quadsparcours van het Koninklijke Landmacht en nog veel meer.

Het feest is op zaterdagmiddag 1 juni en begint om 15.00 uur tot circa 18.00 uur:

15.00 uur opening door Wethouder Jonkman
15.15 uur Unbreakable, muziek van deze tijd (R&B muziek) 15.30 uur Theater EI (door jongeren)
16.00 uur Optreden van de Amersfoortse rap band D.A.C. 17.30 uur Swinges met Dinges Nederpop uit Amersfoort

Doorlopend:
Voorlezingen
onder leiding van Marjan Berk, tijdens het slotfeest worden verschillende resultaten voorgelezen.
Trommelworkshops 'Van rommel naar trommel'. Op verschillende momenten worden er inspirerende en opzwepende workshops gegeven. Je kunt aan de slag met Afrikaanse trommels en alternatieve slaginstrumenten, zoals kliko's, stoffer en blik en oliedrums (Rova zorgt voor de materialen). Quads. Op het terrein is ook de koninklijke landmacht present met een aantal spectaculaire activiteiten, zoals quads waarmee een parcours gereden kan worden. Ook komt er een informatiestand over de landmacht en zijn er verschillende voertuigen te bezichtigen Foto-expositie "Bekijk het eens van de andere kant". Groepen jongeren hebben de afgelopen weken in verschillende wijken van Amersfoort foto's gemaakt van plekken die belangrijk voor hun zijn. Voor alle activiteiten geldt beperkte maar vrije deelname.

Al met al een feest om naar toe te gaan! Kom op de fiets en wees welkom! Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan van der Meulen, Coördinator Zomerschoon SCW tel: 06 51 14 37 66 of surf naar www.zomerschoon.nl.