Provincie Overijssel

Nieuw handboek Onkruid vergaat wel voor gemeenten

Het platform diffuse bronnen provincie Utrecht en de regioteams diffuse bronnen van de provincies Gelderland en Overijssel willen gemeenten helpen bij het verminderen van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Daarom is het handboek 'Onkruid vergaat wel!' gemaakt, dat tijdens het symposium 'gifvrij beheer van groen en verhardingen in gemeenten' op vrijdag 31 mei aanstaande in Zwolle, gepresenteerd wordt.

De regioteams hebben tot doel de emissie vanuit diffuse (verspreide, veel voorkomende) bronnen naar oppervlaktewater te verminderen. Een belangrijke diffuse bron is het gebruik van bestrijdingsmiddelen door gemeenten bij het beheer van gemeentelijke verhardingen en groen. Hoewel er de laatste jaren een forse besparing is bereikt in het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in het openbaar groen, is het gebruik op verhardingen nauwelijks gedaald. Restanten van deze bestrijdingsmiddelen komen terecht in oppervlaktewater, waterbodem en grondwater. Dat levert schade aan de natuur op en het is daarnaast een behoorlijke kostenpost: het zuiveren van grond- en oppervlaktewater en het saneren van verontreinigde waterbodems is duur.

Praktijkervaringen

Het handboek biedt naar verwachting een goede ondersteuning aan gemeenten die het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen blijvend willen verminderen. Het handboek is namelijk door de provinciale platforms diffuse bronnen ontwikkeld in samenwerking met tien gemeenten. De Ppraktijkervaringen van deze gemeenten uit een gezamenlijke proef van de provincies Utrecht, Overijssel en Gelderland zijn opgenomen verwerkt in het handboek.

Zo moet er een goed doordacht plan zijn, moeten burgers goed worden geïnformeerd over de gevolgen van een andere beheerswijze en is er bij gemeenten ook in eigen huis draagvlak nodig voor het gebruik van niet-chemische middelen bij de bestrijding van onkruid. Het gaat dan niet alleen om afdelingen groenbeheer en reiniging, maar ook om afdelingen die de openbare ruimte ontwerpen en inrichten. Daarnaast is het zinvol dat gemeenten hun ervaringen en kennis meer met elkaar kunnen uitwisselen.

Bron: team Communicatie; Bonnie vd Meer, telefoon 038 - 425 23 18


© 30-05-2002 Provincie Overijssel