Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Europese Unie ratificeert Kyoto Protocol (31-5-2002)


Ter gelegenheid van de ratificatie van het Kyoto Protocol door de Europese Unie en haar lidstaten vindt er vandaag een plechtigheid plaats in het VN hoofdgebouw in New York. Minister Pronk van milieu zal samen met zijn Europese collega's een bijeenkomst bijwonen met VN Secretaris-Generaal Kofi Annan. De Europese Unie doet een oproep aan andere industrielanden ook spoedig te ratificeren.
Op de EU milieuraad van 4 maart hadden de Europese ministers van milieu besloten om het Kyoto Protocol voor 1 juni te ratificeren. Het Kyoto Protocol treedt in werking 3 maanden nadat tenminste 55 landen het protocol hebben ondertekend die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor tenminste 55% van de totale CO2 uitstoot van industrielanden in 1990.
De lidstaten van de Europese Unie zijn samen verantwoordelijk voor een kwart van de totale CO2 emissie in 1990. Ratificatie door andere industrielanden is essentieel om het Kyoto Protocol in werking te laten treden. De Verenigde Staten, verantwoordelijk voor 36% van de CO2 emissie in 1990, hebben eerder aangegeven het Kyoto Protocol niet te zullen ratificeren.
Nederland heeft de parlementaire procedure twee maanden geleden afgerond nadat de Eerste Kamer op 19 maart en de Tweede Kamer eind februari unaniem de regering toestemming hebben gegeven om het Kyoto Protocol te ratificeren.
Als het Kyoto Protocol in werking treedt is Nederland verplicht om in de periode 2008-2012 6% minder broeikasgassen gemiddeld per jaar uit te stoten ten opzichte van 1990.
Vorig jaar is onder leiding van minister Pronk in Bonn een politiek akkoord gesloten over de uitvoering van het Kyoto Protocol.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=1&goto=7610&site=persbericht )