AutoRai

31-5-2002

Mazda6 nú leverbaar in Nederland

Op 30 mei jongstleden verzamelden alle Mazda-dealers zich in Aalsmeer om na een bijeenkomst hun eigen Mazda6 demo-versie naar de showroom te rijden. Tijdens deze Mazda6 Drive Away werd bekend gemaakt dat in september een tweede common rail diesel komt.

Inmiddels reden auto-transporters af en aan teneinde de dealers te voorzien van voorraad-versies van de nieuwe Mazda-aanwinst. Vanaf 31 mei kan de eerste uitvoeringsvariant van de Mazda6-serie in de Nederlandse showrooms bewonderd worden. Het is de Sedan-versie die simpelweg Mazda6 wordt genoemd.

In augustus volgt de Hatchback-uitvoering die de naam Mazda6 Sport meekrijgt. Een stationwagen, die als Mazda6 SportBreak wordt betiteld, komt in september naar ons land. En in november wordt de SportBreak-versie als 4WD-uitvoering, die de naam X-Drive krijgt, in ons land verwacht.

Als opvolger van de 626 is de Mazda6 op alle fronten een totaal nieuw concept in het middenklasse segment. Ook de motoren van de Mazda6 zijn van een nieuwe generatie en voldoen aan de norm voor het jaar 2005. Er kan uit drie verschillende 16-kleps viercilinder benzinevarianten worden gekozen: een 1.8 liter krachtbron die goed is voor 120 pk / 88 kW, een 2.0 liter motor met 142 pk / 104 kW en een 2.3 liter motor; goed voor 166 pk / 122 kW.

De nieuwe common-rail dieselmotoren van de tweede generatie met hoge drukinspuiting, die vanaf september in Nederland onder de naam CiTD leverbaar worden, zijn zeer soepel en stil en combineren een hoog rendement met lage emissies. Er is sprake van een 120 pk / 88 kW common-rail diesel die verkrijgbaar is in de Touring-versie en een 136 pk / 100 kW-versie die onder de motorkap van de Executive-uitvoering ligt.

De Mazda6 is voorzien van zes hypermoderne airbags. Bij een zijdelingse aanrijding zorgen de gordijn airbags samen met de zij-airbags voor hoofdbescherming van de inzittenden. De gordels hebben gordelspanners en belastingbegrenzers. Achterin zitten Isofix bevestigingspunten om kinderzitjes eenvoudig en stevig te kunnen bevestigen. Letsel bij voetgangers wordt zoveel mogelijk beperkt door de schok-absorberende motorkap.

Traction Control en Dynamic Stability Control waarborgen de stabiliteit bij het rijden onder natte omstandigheden. Electronic Brake Distribution (EBD) verdeelt de remkracht over de voor- en achterwielen overeenkomstig de belading. In combinatie met ABS wordt blokkeren van de wielen voorkomen. Voor en achter zijn remschijven gemonteerd. Het Brake Assist System (BAS) komt de bestuurder te hulp bij een noodstop. Daarnaast klapt het rempedaal weg bij een frontale aanrijding.

Er is sprake van vier uitvoeringsvarianten: Exclusive, Touring, Executive en Active.

Mazda6 Exclusive: vanaf 22.120 euro
Aan de basis van de Mazda6-serie staat de 1.8 liter Exclusive-versie die vanaf 22.120 euro van eigenaar verwisselt. Opvallend is de zeer complete uitrusting. Veiligheidsaspecten zoals ABS, EBD, zes airbags, gordelspanners en Isofix-aansluitingen, zijn standaard aanwezig.

Voor comfortverhogende zaken zoals o.a. airconditioning, centrale deur-vergrendeling met afstandbediening, elektrisch bedienbare ramen vóór, elektrisch bedienbare buitenspiegels, een telescopisch en in hoogte verstelbaar lederen stuurwiel, een modulair audiosysteem met vier speakers en bediening via het stuur, cruise controle met stuurbediening en een boordcomputer, hoeft niets extras te worden betaald. Het titaniumkleurig middenconsole biedt veel opbergmogelijkheden. Handig zijn de diverse beker- en flessenhouders.

Mazda6 Touring: vanaf 23.370 Euro
Het verschil van de Touring-versie ten opzichte van de Exclusive is het meest merkbaar in het interieur. Stoelen en deurpanelen zijn uitgevoerd in een suède-look bekleding. De bestuurdersstoel is voorzien van een lenden- en armsteun.

Achterpassagiers kunnen over bekerhouders en een middenarmsteun beschikken. De ramen vóór en achter zijn elektrisch bedienbaar en de in kleur meegespoten buitenspiegels zijn verwarmbaar. De airconditioning is volautomatisch. In de 2.0 liter benzineversies zijn Dynamic Stability Control, Brake Assist System en Traction Control standaard ingebouwd.

Mazda6 Executive: vanaf 28.320 Euro
Vanaf de Executive-uitvoering is de Mazda6 voorzien van een elektrisch verstelbare bestuurdersstoel. Beide voorstoelen zijn uitgerust met verwarming. Het interieur is standaard in leder uitgevoerd. 16 Inch lichtmetalen velgen, Xenon-verlichting met automatische hoogteinstelling en koplampsproeiers, onderscheiden de Executive. Op alle Executive-versies zijn tevens Dynamic Stability Control, Brake Assist System en Traction Control standaard ingebouwd.

Mazda6 Active: vanaf 30.770 Euro
De Active-uitvoering is als enige verkrijgbaar met een 2.3 liter benzinemotor met variabele kleptiming (S-VT) die goed is voor 166 pk / 122 kW. Naast alle voorzieningen van de andere Mazda6-versies is de Active-uitvoering standaard uitgerust met 17 inch lichtmetalen velgen, een Bose audiosysteem met zeven speakers en een CD-wisselaar.

Verkoopprijzen:

1.8i Exclusive 22.120,-

1.8i Touring 23.370,-

2.0i Touring 25.370,-

2.0i Touring automaat 26.970,-
2.0i Executive 28.320,-
2.0i Executive automaat 29.920,-
2.3i Active 30.770,-
2.0 CiTD Touring 120 pk 27.220,- september leverbaar 2.0 CiTD Exec. 136 pk 31.670,- september leverbaar Sport 22.990,- augustus leverbaar
SportBreak 22.990,- september leverbaar
Mazda6 X-Drive 36.640,- november leverbaar

Meerprijs navigatie: 1.500,-. (Met uitzondering van Exclusive)