Gemeente Leiden

Brandweer spuit Spinselmot van de bomen

Het lijkt een gewone rups. Maar het is eigenlijke een heel kunstzinnig diertje, de Spinselmot. Complete bomen zijn ingepakt door de rups die alle blaadjes van de boom opeet. De brandweer maakt met de hogedrukspuit een eind aan de bladvreters.

MILIEU EN BEHEER - Na een aantal verontrustende telefoontjes van burgers over kale bomen en enge rupsen vond de gemeente het tijd voor actie. Afgelopen week toog de brandweer aan het werk om de Spinselmot met de hogedrukspuit te verwijderen uit de getroffen bomen. Die staan in de Peter van Anrooystraat, de Bartokstraat, de Beethovenlaan tegenover Haagwijk, de Boshuizerkade, de Montgomerystraat, de Mozartstraat, de Stadhouderslaan, de Toscaninilaan en de Melchior Treublaan.

Niet gevaarlijk

Spinselmot nestelt zich in de Prunus Avium, beter bekend als de Zoete of Wilde Kers, Limburgse boskriek of Kriek. Om en in de boom bevinden zich duizenden rupsen. De rups eet alle blaadjes van de boom op, maar is niet gevaarlijk voor mens en dier. Als de rups na ongeveer twee weken de boom heeft verlaten, herstelt deze zich door middel van nieuwe aanmaak van bladeren.

De brandweer spuit de duizenden rupsen van de bomen in de Montgomerystraat. Foto's: Wim van Noort.