Provincie Limburg

24-uurs estafetteactie milieucontroles in heel Limburg

Gecoördineerd door Servicepunt Handhaving in Limburg

Ergens in de maand juni houden de Limburgse overheidsinstanties die een taak hebben in de handhaving van milieuregels een gezamenlijke 24-uurs-estafette-controle. Meer dan 150 toezichthouders zijn die dag in touw over de volle breedte van het milieubeleid en over de volle lengte van de provincie. De actie wordt gecoördineerd door het Servicepunt Handhaving Limburg, waarin vrijwel alle instellingen samenwerken met een taak in het toezicht op het naleven van milieuregels. De juiste datum van de estafetteactie wordt niet bekendgemaakt, vanwege het verrassingseffect van de actie.

Van Vaals tot Mook worden er acties gehouden op de vier kleursporen van de milieuhandhaving: natuur en landschap (groen), bedrijven (grijs), ruimtelijke ordening (rood) en water (blauw). Waar zinvol en mogelijk gaan handhavingspartners samen het veld in, het water op en de lucht in. Naar verwachting nemen ook enkele bestuurders deel aan de estafette. Het is de tweede keer dat in Limburg een dergelijke actie plaatsvindt. Naar aanleiding van het succes van de eerste handhavingsestafette in Limburg in juni 2001 hebben ook de Provincies Noord-Holland en Noord-Brabant aangekondigd deze methode te gaan inzetten.

Brede samenwerking milieuhandhaving
Sinds december 1999 vormt het Servicepunt Handhaving (SEPH) Limburg de spil van de brede gezamenlijke aanpak in de handhaving van milieuregels. Naast de Provincie werken hierin de gemeenten, het Zuiveringsschap Limburg, de waterschappen Roer & Overmaas en Peel & Maasvallei, de ministeries van Verkeer en Waterstaat en van VROM, de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van LNV, de politie en het Openbaar Ministerie samen. De onderlinge samenwerking in de uitvoering van de milieuhandhaving vormt een intensivering en stimulering van de activiteiten op dit gebied. De gezamenlijke aanpak komt bovendien de effectiviteit van de handhaving ten goede. In dat licht past de nu geplande estafetteactie.
De eerste handhavingsestafette in juni 2001 heeft 315 constateringen van mogelijke overtredingen opgeleverd. De verdeling daarvan per hierboven genoemd kleurspoor was als volgt: rood: 14, groen: 13, grijs: 115, blauw: 118, overig: 55.
31-5-2002 11:44