Groruddalen, een van de in Oslo gepresenteerde cases Tijdens een intern seminar is in Oslo een aantal cases gepresenteerd als voorbeeld voor locaties voor de zevende Europan-prijsvraag. De projecten waren in twee categorieën ondergebracht, die van de 'reparatie' en die van (nieuwe) 'ontwikkeling'. Projecten in beide categorieën waren gelegen aan de rand van de stad. Bij de reparatie ging het om gebieden die bijvoorbeeld al een sterke ruimtelijke structuur kennen, maar waar transformatie moet leiden tot nieuwe impulsen. Sloop en (vervangende) nieuwbouw kan een van de middelen zijn om revitalisering van dergelijke gebieden tot stand te brengen. De ontwikkelingsprojecten bevonden zich in gebieden met een gefragmenteerde structuur van wonen of industrie. Toevoeging van programma en het aanbrengen van een overall ruimtelijke structuur kunnen voor dergelijke gebieden een nieuw leven genereren.

Mogelijke locatie Europan 7 Tot de zomer van 2002 hebben de landen die deelnemen aan Europan 7 de tijd om locaties te vinden voor deze prijsvraagronde. Nederland hoopt weer vijf locaties beschikbaar te kunnen stellen aan deelnemende architecten.

Ontwerp van Arons en Gelauff Architecten in Amsterdam-Osdorp In 1996 won Floor Arons de Europan 4-prijsvraag voor de locatie
Janwillem Schrofer, foto Theo Bos Na zes jaar de functie van voorzitter van de stichting Europan Nederland met grote bevlogenheid te hebben vervuld, is de maximale bestuurstermijn voor Janwillem Schrofer op 1 juli aanstaande verstreken. Schrofer is erin geslaagd, naast zijn drukke werkzaamheden als algemeen directeur van de Rijksakademie voor beeldende kunsten in Amsterdam en zijn voorzitterschap van de jury's van de Prix de Rome, Europan Nederland in een rustig vaarwater te brengen. Europan Nederland is een organisatie geworden met een uitgebalanceerd samengesteld en interessant bestuur en een goed functionerend projectbureau. Binnen het bestuur beheerde Schrofer de portefeuilles algemene zaken, strategisch beleid (ook internationaal) en prijsvraagzaken, waaronder jurering. Met name wat betreft de jurering zijn tijdens zijn voorzitterschap veranderingen tot stand gekomen die leidden tot meer betrokkenheid van de beschikbaarstellers van locaties bij Europan en verlichting van het jureringsproces voor de juryleden. Dit zijn grote verbeteringen. Ook op het internationale speelveld heeft de Nederlandse voorzitter zich als lid van de Executive Committee ingezet voor verdere verbetering van de internationale structuur. Het proces dat tot verbeteringen moet leiden is nog niet afgerond, maar in elk geval wel op gang gebracht.