Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Mantelzorgondersteuning door verzorgenden

Nieuwe NIZW-publicatie voor leidinggevenden in de zorg

29 mei 2002

Bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW is de publicatie Mantelzorgondersteuning door verzorgenden verschenen. In deze handleiding staat hoe leidinggevenden verzorgenden kunnen begeleiden bij en toerusten voor het ondersteunen van mantelzorgers. In het boek staan tips om mantelzorgondersteuning een structurele en verantwoorde plek te geven in het werk van verzorgenden.

Verzorgenden hebben in hun werk niet alleen met cliënten, maar ook met de mantelzorgers van hun cliënten te maken. In de praktijk zijn het vaak partners en kinderen die voor hun hulpbehoevende naaste zorgen. Om goede zorg aan cliënten te kunnen leveren is goede samenwerking tussen verzorgenden en mantelzorgers belangrijk.

Overbelasting voorkómen
Mantelzorgondersteuning betekent voor verzorgenden dat zij overbelasting van mantelzorgers kunnen herkennen, voorkómen en zo nodig het evenwicht kunnen herstellen. Een belangrijke voorwaarde voor mantelzorgondersteuning is dat verzorgenden waardering hebben voor mantelzorgers. De visie van verzorgenden op mantelzorg bepaalt bewust of onbewust de manier waarop verzorgenden omgaan met mantelzorgers. Verzorgenden kunnen mantelzorgers zien als hulpbronnen, medehulpverleners of medehulpvragers.

Taken van verzorgenden
Verzorgenden hebben twee taken in het ondersteunen van mantelzorgers, namelijk signaleren en op zoek gaan naar de balans tussen de draagkracht en de draaglast van mantelzorgers. Dit vereist van verzorgenden specifieke kennis, inzichten en vaardigheden. De handleiding Mantelzorgondersteuning door verzorgenden laat zien hoe leidinggevenden verzorgenden kunnen begeleiden bij het ondersteunen van mantelzorgers en hen adequaat kunnen toerusten voor deze taak.

Randvoorwaarden
Naast tips om mantelzorgondersteuning een structurele en verantwoorde plek te geven worden in het boek enkele randvoorwaarden uiteengezet voor mantelzorgondersteuning, te weten deskundigheidsbevordering, tijd en ruimte, duidelijke taakomschrijvingen, duidelijke communicatiestructuur en een sociale kaart. Deze randvoorwaarden zijn zowel voor verzorgenden en hun leidinggevenden als managers van belang.

Verwante publicaties
Bij het NIZW is onlangs over hetzelfde onderwerp een aantal publicaties verschenen voor verzorgenden: de Mantelwijzer, het Mantelzorgspel en Tijd en aandacht voor de ander, het nieuwste deel in de serie Verzorging in zicht, inzicht in verzorging.

Bestellen
Mantelzorgondersteuning door verzorgenden. Handleiding voor leidinggevenden is geschreven door Petra van Leeuwen en kost ¤ 9,25. ISBN 90-5050-954-1 en E 32821. De Mantelwijzer is geschreven door Petra van Leeuwen en kost ¤ 2,25. ISBN 90-5050-953-3 en E 328212. Het Mantelzorgspel. Spel voor verzorgenden over mantelzorg(ondersteuning) is ontwikkeld door Petra van Leeuwen en kost ¤ 43,-. ISBN 90-5050-955-X en E 328211. Tijd en aandacht voor de ander. Mantelzorgondersteuning door verzorgenden is geschreven door Petra van Leeuwen en kost ¤ 4,50. ISBN 90-5050-966-5 en E 3229216. Verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW / Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Laatste update: 30 mei 2002