Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Mantelwijzer en Mantelzorgspel verschenen bij NIZW

Hoe kunnen verzorgenden mantelzorgers ondersteunen?

23 mei 2002

Bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW zijn de Mantelwijzer en het Mantelzorgspel verschenen. De Mantelwijzer biedt verzorgenden een houvast bij het systematisch ondersteunen van mantelzorgers. Met behulp van het Mantelzorgspel kunnen leidinggevende en verzorgende inzicht krijgen in opvattingen en kennis die de verzorgende heeft over mantelzorg.

Mantelwijzer
De Mantelwijzer is een naslagwerk op zakformaat dat verzorgenden kunnen gebruiken als hulpmiddel bij het ondersteunen van mantelzorgers. In de Mantelwijzer is het functioneren van de mantelzorger opgedeeld in vier thema's: praktisch, emotioneel, relationeel en lichamelijk. Bij elk thema vindt de verzorgende vragen die zij zichzelf kan stellen om een beter beeld te krijgen van de situatie van de mantelzorger. Ook staan per situatie signalen van mogelijke overbelasting beschreven en vindt de verzorgende er tips voor het aanpakken van de bijbehorende problemen.

Mantelzorgspel
Het Mantelzorgspel is een bordspel dat gespeeld kan worden door twee tot vijf verzorgenden. Bij het bordspel horen kaartjes met vragen die de verzorgenden kunnen beantwoorden. Er zijn drie soorten vragen: aanvulvragen, stellingvragen en kennisvragen. De voornaamste doelstelling van het spel is dat de verzorgenden inzicht krijgen in hun eigen opvattingen over mantelzorg en dat zij hun kennis over dit onderwerp opfrissen en vergroten. Ook stimuleert het Mantelzorgspel verzorgenden om met elkaar in gesprek te gaan over het thema mantelzorg. Leidinggevenden kunnen met behulp van het spel onderzoeken welke kennis en opvattingen verzorgenden hebben over het thema en aan welke ondersteuning zij behoefte hebben.

Verwante publicaties
Bij het NIZW is onlangs een aantal publicaties verschenen over hetzelfde onderwerp: de handleiding Mantelzorgondersteuning door verzorgenden voor leidinggevenden en Tijd en aandacht voor de ander, het nieuwste deel in de serie Verzorging in zicht, inzicht in verzorging.

Bestellen
De Mantelwijzer is geschreven door Petra van Leeuwen en kost ¤ 2,25. ISBN 90-5050-953-3 en E 328212. Het Mantelzorgspel. Spel voor verzorgenden over mantelzorg(ondersteuning) is ontwikkeld door Petra van Leeuwen en kost ¤ 43,-. ISBN 90-5050-955-X en E 328211. Mantelzorgondersteuning door verzorgenden. Handleiding voor leidinggevenden is geschreven door Petra van Leeuwen en kost 9,25. ISBN 90-5050-954-1 en E 32821. Tijd en aandacht voor de ander. Mantelzorgondersteuning door verzorgenden is geschreven door Petra van Leeuwen en kost ¤ 4,50. ISBN 90-5050-966-5 en E 3229216. De publicaties zijn verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW / Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Laatste update: 30 mei 2002