CBE GROUP BV

Een allochtone baas, vanzelfsprekend of niet?

Waarom slaagt het ene bedrijf er nog niet in om allochtoon talent te laten doorstromen naar hogere functies, terwijl bij het andere bedrijf diversiteit reeds een vanzelfsprekend onderdeel van de bedrijfscultuur is? Waarom solliciteren allochtonen wel bij de ene organisatie en niet bij de andere? Deze en andere vragen kwamen aan de orde tijdens de ronde-tafelbijeenkomst die adviesbureau CBE Group woensdag jl. organiseerde. Aan deze bijeenkomst namen 26 top-bedrijven deel, waaronder Achmea, Philips, Nuon, Bloemenveiling Aalsmeer en Masterfood/ Mars.

Het (in)voeren van een multi-cultureel personeelsbeleid gebeurt niet alleen uit oogpunt van maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar ook uit bedrijfsbelang. De arbeidsmarkt verandert de komende jaren immers zodanig, dat bedrijven er goed aan doen aantrekkelijk te worden voor allochtoon personeel en allochtone talenten kansen te geven om carrière te maken. Tijdens de ronde-tafelbijeenkomst vertelden de heer Blaauw van McDonalds Nederland en mevrouw Eddini van VendexKBB over hun beleid en aanpak op het gebied van diversiteit. Tezamen met de overige deelnemers werden vervolgens knelpunten en best-practices uitgewisseld. Bedrijven die al langer intensief en succesvol aan diversiteitsbeleid doen, waardoor zij reeds allochtoon personeel in alle lagen van hun onderneming zien, legden uit hoe zij deze positie bereikt hadden.

Alle aanwezige bedrijven hebben gemeen dat zij het Convenant Minderheden hebben ondertekend met de ministers Vermeend en Van Boxtel. In dit convenant geeft elk bedrijf aan wat het zal doen aan zijn diversiteitsbeleid. Een van de besproken knelpunten tijdens de ronde-tafelbijeenkomst was hoe men allochtoon personeel het best kon bereiken. Sommige bedrijven adverteren met een nadrukkelijke boodschap aan allochtone vrouwen om te solliciteren. Maar deze vrouwen voelen er vaak juist niets voor hierop te reageren, omdat zij willen worden aangenomen op basis van hun kwaliteiten, en niet de rol van 'excuus-Fatima' willen spelen. Goedbedoelde acties kunnen dus onbewust averechts uitpakken. Thema's als werving&selectie, loopbaanbeleid, HRM-instrumentarium, imago en draagvlak kwamen eveneens aan de orde op de bijeenkomst.

Als voorlopige conclusie kan worden genoteerd dat succesvol diversiteitsbeleid enkel mogelijk is als de bedrijfsvoering en de bedrijfscultuur daarop zijn afgestemd. Dat betekent dat niet alleen de afdeling Personeelszaken, maar vooral ook het (top)management verantwoordelijk is voor de bewerkstelliging van een personeelsbestand dat een afspiegeling is van de (regionale) maatschappij. CBE Group, in haar rol van organisator van kenniskringen, zal een werkdocument samenstellen aan de hand van de uitkomsten van de gedachtewisselingen. In kenniskringen zullen specifieke problemen nader worden besproken voor de kring van bedrijven en zal een passende aanpak worden geformuleerd. Zo hoeft niet ieder bedrijf hetzelfde wiel uit te vinden en kunnen zij gemeenschappelijk gebruik maken van de expertise van CBE Group.

CBE Group organiseerde deze bijeenkomst vanuit haar grote deskundigheid op het gebied van verander-, capaciteits- en diversiteitsmanagement. CBE Group is een middelgroot organisatie-adviesbureau, gespecialiseerd in verandermanagement in de profit- en non-profitsector. De opdrachtgevers zijn afkomstig uit de sectoren Zakelijke dienstverlening & Industrie, Overheid & Bestuur en Onderwijs & Cultuur. Het bureau is gevestigd in Amsterdam.


---