Kerken in Aktie

Datum: 31/05/2002
Bron: Kerkinactie
Kerkinactie houdt inzameling voor Israël en Palestijnse Gebieden Kerkinactie roept meer dan 2.000 diaconieën van de Samen op Weg-kerken, de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland, de Evangelisch-Lutherse Kerk en oecumenische georiënteerde kerken op extra collectes te houden voor hulpinspanningen voor het Joodse volk en Palestijnen.

De gewelddadigheden in Israël en de Palestijnse Gebieden hebben tot veel onschuldige burgerslachtoffers geleid. Zelfmoordcommando?s zaaien dood en verderf in Israël. Veel mensen zijn angstig en zwaar getraumatiseerd. In de Palestijnse Gebieden heeft het Israëlische leger in de jacht op terroristen enorme vernielingen aangericht. Daarbij zijn veel burgers getroffen. Een groot deel van de huizen, electriciteits- en watervoorzieningvoorzieningen is verwoest. Ziekenhuizen, ambulancediensten en andere medische voorzieningen hebben aanzienlijke schade opgelopen.

De zorgelijke situatie in de Palestijnse Gebieden, waar de helft van de bevolking onder de armoedegrens leeft en waar de Palestijnse Autoriteit niet voor een stabiele economische basis heeft kunnen zorgen, zal alleen maar tot een verdere verharding van het Israëlisch-Palestijns conflict leiden. Verregaande verpaupering is een vruchtbare voedingsbodem voor politieke manipulatie en wanhoopsdaden als zelfmoordacties. Daarom is humanitaire hulpverlening in de Palestijnse Gebieden een vereiste om aan duurzame vrede te werken. Tegelijkertijd steunt Kerkinactie partnerorganisaties in Israël die aan vrede en gerechtigheid werken.

De opbrengsten van de extra collectes zullen worden besteed aan de volgende initiatieven:


- De Stichting Elah biedt hulp aan Joodse oorlogsslachtoffers en heeft jarenlange expertise opgebouwd op het gebied van traumabehandeling.


- Israel Encounter Association werkt aan vredesopbouw tussen Joodse Israëliërs en Arabische inwoners van Israël.


- De organisatie 'Hand in Hand' stelt zich ten doel om Joods-Israëlische en Arabisch-Israëlische kinderen samen onderwijs te laten volgen, om zo te bouwen aan het elkaar kennen en begrijpen.


- De Lutherse Wereldfederatie steunt het Augustina Victoria Ziekenhuis in Jeruzalem. Vanuit het ziekenhuis wordt ook medische hulp verleend op het platteland van de Palestijnse Gebieden. Ook heeft de Lutherse Wereldfederatie een werkgelegenheidsprogramma opgezet zodat werkloze Palestijnen een inkomen voor hun gezin kunnen verdienen.


- Via de Raad van Kerken van het Midden-Oosten wordt voedselhulp verstrekt aan inwoners van de Palestijnse Gebieden. De Raad van Kerken heeft al sinds 1951 contacten in de Palestijnse Gebieden en richt zich onder meer op medische zorg aan moeders en kinderen in de vluchtelingenkampen.

Behalve in de hierboven genoemde projecten werkt Kerkinactie ook in haar structurele hulpprogramma samen met kerkelijke en andere organisaties aan vrede en gerechtigheid in Israël en de Palestijnse Gebieden.

Kerkinactie heeft contacten met haar partnerorganisaties ter plekke. Voor eerste hulp heeft Kerkinactie ? 150.000 beschikbaar gesteld.