Gemeente Deventer

VOORJAARSNOTA: COLLEGEPROGRAMMA UIT DE STARTBLOKKEN

Het college van burgemeester en wethouders heeft de voorjaarsnota 2002-2006 aan de gemeenteraad aangeboden, en wel met een sluitend meerjarenperspectief. Begin juni buigen de raadscommissies zich over de voorjaarsnota en op 24 juni zal de raad de nota behandelen.

Het collegeprogramma bevat een aantal prioriteiten: stedelijke investeringen in wonen, werken en infrastructuur, het onderhoud in en van de stad, handhaven en toezicht houden, het culturele leven in de stad, het toerisme en niet in de laatste plaats de relatie met de burgers. Het streven is nog dit jaar een gemeentelijke afdeling Stadstoezicht in het leven te roepen. Daarnaast wordt een intensievere relatie met de inwoners van Deventer voorgestaan, en wel in die zin dat de burgers in hun stadsbestuur meer en meer een bondgenoot zien in het omgaan met de dagelijkse woon-, werk- en leefomstandigheden. Een uitdaging die het college graag oppakt.

Voorgesteld wordt ook geld uit te trekken voor onder meer Buurt aan Zet in wijk 1 en 3, deelname aan de Euregio, de uitvoering van de baatbelasting, het leerlingenvervoer, en vervangingsinvesteringen bij de Brandweer. Verder wordt geld beschikbaar gesteld om de in het kader van de betere publieke dienstverlening gestarte integrale balie Bouwen en Wonen structureel te maken. Ook het uitvoeren van het preventieactiviteitenplan door de Brandweer en het verlenen van gebruiksvergunningen wordt geregeld, en een bijdrage aan het project Veilig Wonen.

Voorgesteld wordt met de opbrengsten uit het Vastgoedbedrijf een aantal belangrijke infrastructurele en stedelijke investeringen te bekostigen: havenkwartier en bedrijventerreinen, binnenstad, infrastructuur en parkeren. Hiertoe wordt elk jaar een meerjarig investeringsprogramma opgesteld dat zich over een periode van tien jaar uitstrekt. Concreet wordt nu een bedrag van 5,2 miljoen euro uitgetrokken voor een Deventer bijdrage aan het ondertunnelen van de Zweedsestraat.

Ook worden eenmalige middelen vrijgemaakt voor het Stedelijk netwerk Stedendriehoek, de reconstructie van het landelijk gebied, de brede school, de publieke dienstverlening en de trekkenwand van de Deventer Schouwburg.

Het programma, vertaald in deze voorjaarsnota, is sluitend. Een heroverweging van oude taken voor nieuwe wensen wordt nog dit jaar opgestart. Al in 2003 moet deze heroverweging structureel 250.000 euro opleveren, een bedrag dat oploopt tot 1,5 miljoen euro in 2006.