Gemeente Leeuwarden

Brug Hempens krijgt oude Friese naam

De commissie Straatnaamgeving van de gemeente Leeuwarden heeft onlangs een officiële naam toegekend aan de brug over de Nauwe Greuns in Hempens. Gekozen is voor: Oxena brids, oud Fries voor ossenbrug.

Aanvankelijk had de commissie een voorkeur voor de naam Himpenserbrêge. Dit is de naam die al gebruikelijk is in een deel van de volksmond. Maar na overleg met vertegen-woordigers van Hempens en Teerns is er uiteindelijk gekozen voor: Oxena brids.

De belangrijkste redenen voor de naam Oxena brids zijn:
* Er is al in de middeleeuwen sprake van een Oxena brids in het dorpsgebied van Hempens. Een in het Oud Fries gestelde oorkonde van 21 juli 1463 maakt melding van deze brug, die waarschijnlijk wat oostelijker lag dan de huidige brug. Het is het beleid van de gemeente Leeuwarden om dergelijke oude namen zoveel mogelijk te bewaren en soms zelfs opnieuw te gebruiken.
* De enkele jaren geleden vastgestelde dorpsvlag van Hempens wordt gedomineerd door twee horens van ossen; ook al een verwijzing naar de oude ossenbrug, waar de boeren van Hempens hun vee over dreven. Het dorp wil in de toekomst de os nog veel meer gebruiken als symbool. De naam Oxena brids op een bord aan deze brug zou daarbij ook kunnen helpen.

* Opmerkelijk is verder dat in het Oud Fries het begrip brug nagenoeg hetzelfde wordt gespeld en uitgesproken als in het (oud) Engels. Waarschijnlijk heeft Hempens straks de enige brids op het continent!