Universiteit van Amsterdam


Drie architecten in competitie om visie te geven op nieuwe Geesteswetenschappenbibliotheek UvA
Gepubliceerd op vrijdag 31 mei 2002
Benthem Crouwel Architekten, Cruz y Ortiz en Robbrecht en Daem architecten hebben van de Universiteit van Amsterdam de opdracht gekregen een architectonische en stedenbouwkundige studie te leveren voor de inpassing van de nieuwe Universiteitsbibliotheek/onderdeel Geesteswetenschappen op het Binnengasthuisterrein. Deze zogenoemde meervoudige opdracht is een stap in het selectieproces om te komen tot de keuze voor één architect, die de uiteindelijke opdracht krijgt.

Het Nederlandse bureau Benthem Crouwel is o.a. verantwoordelijk voor de restauratie en uitbreiding van het Anne Frankhuis in Amsterdam, het museum de Pont in Tilburg en de restauratie en nieuwbouw van het Zeeuws Archief in Middelburg. Het Spaanse architectenbureau Cruz y Ortiz is bezig met de restauratie en uitbreiding van het Rijksmuseum. In Sevilla zijn het station en de openbare bibliotheek van hun hand en in Cadiz het historisch archief. De Belgische architecten Paul Robbrecht en Hilde Daem werken aan de uitbreiding van museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Recentelijk hebben zij het nieuwe Concertgebouw in Brugge opgeleverd en de Katoen Natie in Antwerpen, een herstructurering en herinrichting van historische industriële pakhuizen tot kantoor- en congresfaciliteiten.

De opdracht voor het ontwikkelen van een architectonische en stedenbouwkundige visie aan drie bureaus werd voorafgegaan door een Europese oproep die leidde tot een eerste selectie van vijf bureaus. De Universiteit van Amsterdam heeft, mede op advies van het kwaliteitsteam dat door het gemeentebestuur is ingesteld een keuze gemaakt voor drie bureaus voor een zogenoemde meervoudige opdracht. De verwachting is dat deze tweede fase in het architectenselectieproces in de loop van oktober 2002 afgerond kan worden.

De nieuwe Universiteitsbibliotheek/onderdeel Geesteswetenschappen maakt deel uit van het in 1998 door de UvA vastgestelde en door de gemeente onderschreven huisvestingsplan. Een van de uitgangspunten is dat de UvA stadsuniversiteit blijft. Een ander uitgangspunt is om de faculteitsgebouwen en belangrijke voorzieningen voor wetenschappers en studenten zoveel mogelijk te clusteren in vier gebieden. Op 19 september 2001 heeft de gemeenteraad het besluit genomen medewerking te verlenen aan de vestiging van het cluster Geesteswetenschappen op het Binnengasthuisterrein/Oudemanhuispoort. De Faculteit der Geesteswetenschappen zal in de toekomst verhuizen naar de bestaande universitaire gebouwen op dit terrein, en de bibliotheek zal ingepast worden op de plek van de voormalige theaterschool en het zusterhuis. In het bestemmingsplan Binnengasthuisterrein en omgeving zijn deze uitgangspunten opgenomen. De gemeenteraad heeft dit bestemmingsplan vastgesteld op 28 februari jl.
Bron: UvA Persvoorlichting
persagenda@bdu.uva.nl