FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten wint rechtszaak tegen faillissement groothandel Plaid

Het faillissement van de Rotterdamse groothandel Plaid Nederland BV is onrechtmatig. Die uitspraak heeft de rechtbank vanmiddag uitspraak gedaan in de zaak die FNV Bondgenoten tegen Plaid had aangespannen. FNV Bondgenoten verweet Plaid dat het bedrijf misbruik heeft gemaakt van het faillissementrecht. Het Amerikaanse moederbedrijf van de groothandel heeft zelf faillissement van de Rotterdamse vestiging aangevraagd om de kosten van een sociaal plan te ontlopen. De rechtbank is het daar mee eens en zegt met deze uitspraak dat een bedrijf niet zomaar de belangen van werknemers kan negeren.

Peter van Minnen van advocatenkantoor Oudenoord, die voor FNV Bondgenoten de zaak heeft aangespannen, is blij verrast met de uitspraak: 'Dit gaat heel ver. Het betekent dat ondernemingen niet zomaar de stop uit dochters kunnen trekken zonder de vakbond te informeren en die te betrekken bij het opstellen van een sociaal plan'.
Ook FNV Bondgenotenbestuurder Magreet Jansen is tevreden: 'De werknemers hebben nu gewoon weer een baan en ook de directeur is weer in functie, dus we hebben een gesprekspartner. Als er gereorganiseerd moet worden, gaan we eerst een sociaal plan maken'.

FNV Bondgenote gaat nu verder procederen om het achterstallige salaris voor de 80 medewerkers los te krijgen. Zij hebben in april voor het laatst loon gehad.