Algemene Inspectiedienst (AID)

Kerkrade, 31 mei 2002

De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft afgelopen dagen een onderzoek ingesteld naar aanleiding van het uitvoeren van vellingen in de gemeente Hardenberg. In opdracht van deze gemeente werd daar deze week ongeveer 35 are houtopstand gerooid in de taluds van de Broeklandenweg nabij een viaduct over het Overijssels Kanaal. Het ging daarbij om zeer dicht jong loofhout, waarvan bekend is dat hierin veel (broed)vogels nestelen, zeker nu in het broedseizoen.

Bij dit onderzoek troffen de controleurs vele vernielde nesten aan, zowel op het achtergebleven kale terrein, als in de opgestapelde gerooide bomen en struiken. Het betroffen nesten van onder meer winterkoninkjes, roodborstjes en van de zeldzame Europese tortel.

De gemeente Hardenberg heeft aangegeven dat vertraging van de werkzaamheden extra geld zal gaan kosten. Bovendien is niet stilgestaan bij de bepalingen van de Flora- en faunawet en ook is er vooraf geen onderzoek uitgevoerd naar de aanwezigheid van beschermde dieren.

De betreffende werkzaamheden worden uitgevoerd ten behoeve van een goedgekeurd bestemmingsplan en aanleg van de "Duitslandweg".

Mede naar aanleiding van meldingen van verontrustte burgers uit Hardenberg heeft de AID dit onderzoek ingesteld.

Met vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot de persvoorlichter van de Algemene Inspectiedienst, Louis Steens, tel. 045 - 5466253 of 06 - 21522449.