Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister voor Sport Bert ANCIAUX heeft de Vlaamse regering definitief de uitvoeringsbesluiten goedgekeurd met betrekking tot het decreet van 13 juli 2001 houdende de regeling van de erkenning en subsidiëring van de Vlaamse sportfederaties, de koepelorganisatie en de organisatie voor de sportieve vrijetijdsbesteding.

Hierdoor worden een aantal belangrijke nieuwe krachtlijnen in verband met de georganiseerde sport in Vlaanderen gerealiseerd, waaronder:

- de verhoogde transparantie van het sportlandschap door een betere indeling en omschrijving;

- het direct kunnen subsidiëren van nationale bonden die splitsen (o.a. Wielerbond Vlaanderen en Vlaamse Basketballiga);

- het stimuleren van kwaliteitszorg;
- een budgettaire inhaaloperatie naar de unisportfederaties gekoppeld aan effectmeting;

- het inschrijven van incentives voor fusies tussen uni- en recreatieve sportfederaties binnen één sporttak;
- het behoud van een aanbod aan recreatieve sport via de recreatieve sportfederaties;

- het creëren van een opvangnet voor de sportieve vrijetijdsbesteding (o.a. volksspelen).

De Vlaamse sportfederaties blijven zo genieten van basissubsidies voor hun werking en personeel en van facultatieve subsidies inzake jeugdsport, sportkampen, topsport (enkel de unisportfederaties) en prioriteitenbeleid (vanaf 2003).

Nieuwe elementen inzake jeugdsport zijn een vereenvoudiging van de regelgeving, het inschrijven van inspraak van jongeren en het koppelen van de subsidies aan jaarlijkse resultaten.

Inzake topsport werd de topsportenlijst geactualiseerd en gespecifieerd in functie van de subsidiemogelijkheden en werd het Vlaams Overlegplatform Topsport als adviesorgaan ingeschreven. Tevens kunnen de topsportfederaties een extra topsportcoördinator gesubsidieerd krijgen.

Het prioriteitenbeleid, dat gesubsidieerd kan worden vanaf 2003, wordt ingevuld door het thema 'sport van allochtonen met autochtonen'. Hiermee tracht minister Anciaux de waarde van sport als middel tot maatschappelijke integratie centraal te stellen.

Voor de uitvoering van dit decreet wordt op de begroting 2002 17.629.000 euro voorzien, wat een verhoging is van ongeveer 3,67 miljoen euro tegenover de effectieve subsidies aan de Vlaamse sportfederaties in 2001 op basis van het vorige decreet.

persinfo : Koen T'Sijen, woordvoerder van minister Anciaux - tel. 02 553 28 11
e-mail: persdienst.anciaux@vlaanderen.be


---