Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Activering en uitstroom Inkomenswaarborg Handhaving Adequate uitvoering

Handhaving / rif's

Regionale Interdisciplinaire Fraudeteams (Rifs)

Om zwarte fraude zoveel mogelijk te bestrijden zijn sinds 1994 meerdere Regionale Interdisciplinaire Fraudeteams (Rifs) actief. Deze teams proberen door branche- of fenomeen gerichte onderzoeken fraudestructuren te signaleren, in kaart te brengen en zichtbaar te maken voor de controle- en handhavingspraktijk. Op basis van de door Rifs verzamelde informatie kunnen aanbevelingen worden gedaan om frauduleus handelen te bestrijden of te voorkomen. De Rifs zijn dus geen controle- of handhavingsapparaat in strikte zin. Meer info...

De werking van Rifs is inmiddels uitgebreid geëvalueerd. Uitkomst van die evaluatie is dat Rifs een positieve impuls voor fraudebestrijding leveren, maar ook dat er verbeterpunten zijn ten aanzien van het functioneren. Om de activiteiten van Rifs af te stemmen, de communicatie over projecten te verbeteren en de bevindingen van onderzoeken beter in te schatten en te vertalen naar beleid heeft het kabinet besloten tot de oprichting van het Landelijk overlegplatform (Lop). In het Kader Convenant Regionale Interdisciplinaire Fraudeteams van december 1999 wordt de werkrelatie tussen de lokale Rifs en het Lop geregeld. Het biedt bovendien een kader voor lokale convenanten die tussen de verschillende Rif-participanten worden afgesloten.

Positionering Rifs
Op dit moment wordt bekeken of en hoe de landelijke dekking verfijnd kan worden. Bovendien heeft het kabinet eind 1999 besloten om meer samenhang en helderheid aan te brengen in de organisatie van (bijzondere) opsporingsdiensten. Daarom wordt ook onderzocht hoe de Rifs kunnen worden gepositioneerd in het toekomstige handhavingsveld. Stand van zaken

Veel onregelmatigheden met ingeleende arbeid in de slachterijbranche in Twente
In de periode van 1 september 2000 tot 15 december 2001 heeft het Regionaal Interdisciplinair Fraudeteam Twente (RIF), onder de naam SLUIT, een onderzoek ingesteld in de slachterijbranche in Twente. In het bijzonder heeft zij zich daarbij gericht op de zogenaamde ingeleende arbeid. Het onderzoek heeft aangetoond dat in de branche veel wordt gewerkt met ingeleend personeel. Redenen hiervoor zijn onder meer de voortdurende schommelingen in vraag en aanbod, het negatieve imago van het werk en het afwentelen van risicos met betrekking tot ziekte en ontslag. Meer informatie in het persbericht.

Veel bouwondernemers zonder personeel niet zelfstandig Onderzoek door het Regionaal Interdisciplinair Fraudeteam wijst uit dat door de complexe regelgeving ten aanzien van uitvoering en handhaving het aantal oneigenlijke zelfstandigen zonder personeel in de bouw omvangrijk is. 71% van de eenentwintig onderzochte zelfstandige ondernemers zonder personeel in de bouw zijn in feite als werknemers in loondienst aan te merken.
Het onderzoek in de woningbouw heeft geleid tot een naheffing van premies sociale verzekering, loonheffing en omzetbelasting van een totaalbedrag van EUR 1.520.000. Van uitkeringsfraude was nauwelijks sprake. Meer informatie in het persbericht van het Rif Utrecht.