Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Vraag 1
Antwoord
Vraag 2
Antwoord
Vraag 3
Antwoord
Vraag 4
Antwoord

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal Binnenhof4 Den Haag Directie Sociale en Institutionele Ontwikkeling Bezuidenhoutseweg 67 Postbus 20061 2500 EB Den Haag

Datum 31 mei 2002 Behandeld Ada Holleman

Kenmerk DSI/MY-219b/02 Telefoon +31 (0)70-3485304
Blad /4 Fax +31 (0)70-34848083

Bijlage(n) 1 E-Mail ada.holleman@minbuza.nl

Betreft Beantwoording vragen van het lid Van 't Riet over het Foster Parents Plan
Zeer geachte Voorzitter,

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van 't Riet over het Foster Parents Plan. Deze vragen werden ingezonden op 8 mei 2002 met kenmerk 2010210140.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking

Eveline Herfkens

Antwoord van mevrouw Herfkens, Minister voor Ontwikkelingssamenwerking op vragen van het lid Van 't Riet (2010210140)

Vraag 1

---

Is het waar dat de interim-manager van Foster Parents Plan (FPP) EUR 18.000 per maand verdient? Zo neen, wat bedraagt zijn salaris? 1)

Antwoord

---

FPPN heeft bevestigd dat het honorarium voor de interim directeur maximaal bruto EUR 18.000,- per maand bedroeg. Dit bedrag is gebaseerd op een dagtarief van bruto EUR 1397,-. Alleen de gemaakte werkuren tot een maximum van EUR 18.000,- per maand werden in rekening gebracht.

Vraag 2

---
Is het eerder voorgekomen dat een Medefinancieringsorganisatie (MFO) een interim-manager heeft aangesteld met een dergelijk salaris?

Antwoord

---
Het komt vaker voor dat een Medefinancieringsorganisatie een interim- manager aanstelt. Voor mij is van belang dat daarbij de bestaande regeling voor AKV niet is overschreden. Voor wat betreft de honorering van deze manager of managers verwijs ik u naar het Gemeenschappelijk Overleg Medefinanciering (GOM).

Vraag 3

---
Draagt het toekennen van een dergelijk salaris volgens u bij aan de door de Tweede Kamer aangegeven wens tot noodzakelijke vermindering van de overhead van FPPN?

Antwoord

---
Naar aanleiding van het verschijnen van het rapport van de Commissie De Boer en het debat daarover in de Tweede Kamer heb ik de MFO's gevraagd , zoals ik u per brief van 2 april jl. liet weten (NDS buza020158), meer duidelijkheid te verschaffen over de omvang van hun overhead door over de definitie daarvan onderling afspraken te maken. Op die duidelijkheid moet worden gewacht voordat een oordeel kan worden gegeven over een eventuele noodzaak tot vermindering van de overhead.

Vraag 4

---

Welke maatregelen denkt u te nemen ten aanzien van het beleid van FPP met betrekking tot de reorganisatie aldaar?

Antwoord

---

Conform de notitie 'Civil Society en armoedebestrijding' beschouw ik organisaties als autonoom en is het niet aan mij om te treden in de reorganisatieprocessen van de MFO's in het algemeen, dan wel van FPPN in het bijzonder.
Dat laat onverlet dat ik in het kader van de reguliere monitoring van het MFP, FPPN heb gevraagd mij driemaandelijks te rapporteren over de implementatie van de aanbevelingen van het rapport de Boer. Daarnaast heb ik FPPN meermalen laten weten dat zij zorgvuldiger dient te communiceren met haar donateurs en derhalve meer zou moeten investeren in haar communicatiestrategieën. En voor wat betreft de vervolgfinanciering van FPPN wacht ik uiteraard het advies van de Adviescommissie af.


1) AD, 2 mei jl., Volkskrant 2 mei jl.






===