---

Ministerie van Defensie



---

Brigade-generaal De Jonge geeft uitleg over Task Force Fox (Peter Wiezoreck)

Taken Nederlandse deelname aan Task Force Fox toegelicht

04-06-2002

Brigade-generaal H.A. de Jonge, toekomstig commandant van Task Force Fox, heeft vandaag (4 juni) in de Frank van Bijnenkazerne te Apeldoorn een toelichting gegeven op de samenstelling en taken van de operatie die op 26 juni start in Macedonië.

Aan de vredesmissie, waaraan in totaal 350 militairen deelnemen, is het grootste deel afkomstig van de landmacht. Daarnaast leveren ook de marine, de luchtmacht en de marechaussee een bijdrage.

Brigade-generaal De Jonge benadrukte tijdens de bijeenkomst dat de NAVO aanwezig is op verzoek van de president van Macedonië en dat Macedonië positief staat tegenover de leidende rol van Nederland in de operatie. Hij verklaarde dat vrije en eerlijke verkiezingen van groot belang zijn voor de stabilisatie van de situatie in Macedonië. Desgevraagd verklaarde de generaal: "het intrigeert me dat ik leiding kan gaan geven aan zo'n internationaal gezelschap. Mijn taak is om ze allemaal één taal te laten spreken en samen het gestelde doel te bereiken." Aan de operatie nemen tien landen deel. De toekomstige commandant contingentscommando, kolonel ir. B.H. Hop, vertegenwoordigt tijdens de Task Force Fox operatie in Macedonië de Chef Defensiestaf. Hij informeert de CDS over alle aspecten die van belang zijn voor Nederland en waardoor de minister van Defensie tijdig en volledig kan worden ingelicht over het verloop van de operatie. (foto's: Peter Wiezoreck)