Nieuw-Vlaamse Alliantie

Hotel-akkoord Sabena: Verhofstadt flatert (04/06/02)

Uit de parlementaire onderzoekscommissie SABENA bleek vandaag opnieuw dat de "goed-nieuws-show" van de regering enkel gebaseerd is op schone schijn.

Het Hotel-akkoord dat op 17 juli 2001 tussen premier Verhofstadt namens de Belgische Staat en Mario Corti namens SWISSAIR werd onderhandeld omschreef Verhofstadt als een mooi akkoord omdat een procedure tegen SWISSAIR zou verzanden in een jarenlange procedureslag.

Door het Hotel-akkoord werd SWISSAIR ontheven van de verplichting om zijn participatie in SABENA te verhogen en werd afgesproken dat tegen SWISSAIR geen gerechtelijke stappen zouden worden ondernomen. Als tegenprestatie belooft SWISSAIR opnieuw om in SABENA te investeren, dit maal ten bedrage van 258 miljoen EURO.

Verhofstadt bewierookte het akkoord, maar verzweeg dat de bevoegde minister Daems, Sabena-voorzitter Chaffart en gedelegeerd bestuurder Christophe Müller zelfs niet op de hoogte waren van de onderhandelingen met SWISSAIR. Deze laatste twijfelden openlijk aan de goede bedoelingen van de Zwitsers. Enkel Verhofstadt beleed een blindelings vertrouwen in SWISSAIR.

In de onderzoekscommissie SABENA verklaarde Peter De Swert, gewezen lid van het directiecomité van SABENA en CEO van SABENA-TECHNICS op vraag van commissielid Karel VAN HOOREBEKE (N-VA) dat het management dit Hotelakkoord onthaalde met totale verslagenheid. Swerts bestempelde het Hotelakkoord als een regelrechte flater. De onbetrouwbaarheid van SWISSAIR was hen immers maar al te goed bekend.

Swerts vond het verder onbegrijpelijk dat de premier achter de rug van de Raad van Beheer, het directiecomité en zelfs achter de rug van de bevoegde Minister onderhandelde met SWISSAIR.
Ondanks de zogezegde open debatcultuur van paars-groen en ondanks de hulp van een communicatiespecialist lijkt de premier zelfs niet te communiceren over belangrijke dossiers met de direct betrokken en gespecialiseerde partijen, m.n. de Raad van Beheer en het directiecomité, en zelfs niet met de bevoegde Minister.

De N-VA zal de premier hierover in de onderzoekscommissie scherp aan de tand voelen.

Auteur:
Kamerfractie
Karel Van Hoorebeke, Kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts
Telefoon: 02/ 219 49 30
Fax: 02/ 217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be