Dienstenbond CNV

CAO Nieuws

Onderhandelingsresultaat Verzekerings-CAO

In de nacht van 31 mei op 1 juni 2002 is een onderhandelingsresultaat bereikt over de Verzekerings-CAO. Voordat het resultaat bereikt werd waren er 5 moeizame onderhandelingsrondes nodig. Aanvankelijk lagen de standpunten van de werkgevers en de Dienstenbond CNV en haar collega-vakorganisaties ver uiteen.

Belangrijke punten zijn:

* Inkomen

- 2,5% salarisverhoging op 1 juli 2002

- 1,15% salarisverhoging op 1 december 2002
- een eenmalige uitkering van 0,2% op 1 juli 2002
Structureel betekent dat een salarisverhoging van 3,65%. Gelet op de economische situatie en op onze inzet is dat een goed verdedigbaar resultaat.


* Kinderopvang
Het budget van de kinderopvang is met 0,1% verhoogd van 0,4% naar 0,5%.


* Internationale Collegialiteit
Voor een project van onze verzekeringsvakbondscollegas in Roemenië is een bedrag van 50.000 Euro ter beschikking gesteld. Verzekeraars laten hierin blijken dat zij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen serieus nemen. Gelet op het feit dat de Dienstenbond CNV dit thema zo belangrijk vindt dat zij daar op 21 juni tijdens het Congres aandacht aan besteed, zijn wij blij met deze afspraak.


* Leeftijdsbewust personeelsbeleid
Er zijn afspraken gemaakt om in het bedrijfsopleidingsplan, met scholing en in het persoonlijk opleidingsplan aandacht te schenken aan leeftijdsbewust personeelsbeleid. Hoewel is afgesproken dat er rekening wordt gehouden met leeftijd en functie-invulling kan deze bepaling met name ouderen helpen gezond het pensioen te halen.


* Seniorenverlof
Onder gebruikmaking van de huidige afspraken met betrekking tot seniorenverlof is het mogelijk om vanaf 59 jaar 104 uur extra minder te werken, binnen het bepaalde in het arbeidsvoorwaardenkeuzemenu, omtrent arbeidstijden.


* Parttimers
De overwerkvergoeding van parttimers en fulltimers is gelijkgesteld.


* Arbo-convenant
Er is een intentieverklaring afgesproken om tot een arbo-convenant te komen om werkdruk en RSI te voorkomen


* Telewerken
Er is een raamwerkregeling met betrekking tot Telewerken afgesproken, waardoor ondernemingsraden afspraken met hun werkgever kunnen maken over telewerken.

Uw stem

Wij leggen het onderhandelingsresultaat aan u voor in de overtuiging dat dit het maximaal haalbare resultaat is. Leden van de CNV Dienstenbond kunnen aangeven of zijn instemmen met dit resultaat. Dat kan via het antwoordformulier dat zij per post hebben ontvangen. Graag reageren vóór 24 juni a.s. aangeven of u instemt met het resultaat.

Lid worden

Bent u nog geen lid van de Dienstenbond CNV?

>> lees meer over het lidmaatschap

Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder Ike Wiersinga. Telefoon (023) 565 10 52. Email: i.wiersinga@cnvdibo.nl.

Hoofddorp, 3 juni 2002.