Ingezonden persbericht


Persbericht 4 juni 2002

GroenFront! bezet bouwkraan Schiphol

Vanochtend vroeg heeft de radicale milieubeweging GroenFront! een bouwkraan bezet waarmee Schiphol een nieuwe pier aanlegt. Het werk is stilgelegd. De actiegroep protesteert tegen uitbreiding van de luchthaven, de grootste bron van CO2 uitstoot in Nederland. De actie is de tweede in de 'maand van eko oproer' die de actiegroep aankondigde ter gelegenheid van haar zesjarig bestaan aankomende midzomer (21-6).

Degroteblauwe hijskraan, vlakbij aankomsthal 3 van de luchthvaven, is essentiëel in de aanleg van een achtste pier die nodig is om de groei van het aantal vluchten bij te benen. Aan de kraan hangen spandoeken met de teksten Stop uitbreiding vliegverkeer en De natuur slaat terug. Op 5 maart van dit jaar bracht GroenFront! de leus De natuur slaat terug, GroenFront! helpt een handje ook al aan op een radartoren van Schiphol.
"De grens is voor ons al lang bereikt," aldus Joris van den Bosch, een GroenFront! activist. "We kunnen de natuur wel blijven provoceren door beton te storten en maar meer vliegtuigen de lucht in testuren, maar de natuur slaat op een gegeven moment terug, bijvoorbeeld met klimaatverandering. Of met kanker, astma - dat neemt allemaal toe door de groei van Schiphol."

In het verleden protesteerde GroenFront! ook tegen uitbreiding van de luchthaven. Zo werd er een vijfde baan aangelegd in de tuin van verkeersminister Netelenbos en een pand gekraakt wat voor de nieuwe baan gesloopt moest worden. Dit werd na een week ontruimd tijdens een anti-Schiphol demonstratie op het Binnenhof.

Deze actie is de tweede in een maand van ekologische oproer. Een maand van direkte ekologische akties in aanloop naar de midzomer op 21 juni. Op die dag vindt een Rave Against the Machine plaats in Utrecht, met een live link naar Sevilla, Spanje, waar dan de EU top plaatsvindt. Op die dag bestaat GroenFront! bovendien zes jaar.

GroenFront! is een naam die radicale milieuactivisten gebruiken voor directe acties die compromisloos en geweldloos zijn. GroenFront! is het Nederlandse deel van het internationale netwerk EarthFirst!. GroenFront! en EarthFirst! zijn geen organisatie en hebben geen leiders.