Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten 4 juni B & W Belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: deze geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Bestuursdienst/Juridische Zaken en Veiligheid (2002/5199 ) Het college neemt er kennis van dat over bestemmingsplannen geen referendum gehouden kan worden, volgens de Tijdelijke Referendumwet (Trw). De raad kan wel expliciet besluiten tot het houden van een referendum over bestemmingsplannen, maar dan buiten de Trw om.

Bestuursdienst /Juridische Zaken en Veiligheid (2002/ 5204) Het college stelt voor dat (individuele) burgers onder bepaalde stelregels rechtstreeks een concreet voorstel kunnen indienen bij de raadscommissies. Het college verzoekt het presidium van de gemeenteraad dit voorstel op de agenda te plaatsen van de raadscommissie Algemeen Bestuurlijke Zaken en op de agenda van de gemeenteraad. Zie ook bijgaand persbericht over dit onderwerp.

Portefeuille van wethouder Jacqueline Verbeek

Stadsontwikkeling/Werkgelegenheid en Economische Zaken (2002/3140) Het college heeft op 26 februari jl., onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad, ingestemd met de intentieafspraken met het BRU over de verstedelijking tot 2010. Het college heeft nu besloten om de intentieafspraken aan het presidium aan te bieden voor behandeling in de gemeenteraad.

Stadsontwikkeling/Bouw en Woningtoezicht (2002/5195) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week donderdag als openbare bekendmaking in De Molenkruier.

Stadsontwikkeling/Ruimtelijke Ordening (2002/13480) Er is een verzoek ingediend door dhr. H. om de bestemming 'tramweg' in het geldende bestemmingsplan Galecop en Nieuwraven te wijzigen zodat deze bestemming in de toekomst niet meer mogelijk wordt. Er wordt geen medewerking aan het verzoek verleend omdat realisering van de HOV-verbinding is gepland in de periode 2005-2015. Om te zijner tijd medewerking te kunnen verlenen aan de tramweg zal de bestemming gehandhaafd moeten blijven. Ook wordt verzocht om handhavend op te treden tegen het gebruik van de grond als voetpad dat grenst aan het perceel Frans Halshage nr's 30 en 32. Het college heeft besloten om deze gronden als 'Woondoeleinden met bijbehorende erven' te handhaven. Dat betekent dat deze gronden voorlopig openbare ruimte blijven. Handhaving is daarom niet mogelijk. De gemeente heeft het voornemen om op termijn de grond te verkopen aan de aanwonenden. De procedure hiervoor wordt binnenkort opgestart.

Stadsontwikkeling/Werkgelegenheid en Economische Zaken (2002/5197) Het college heeft besloten een perceel terrein van de gemeente aan de Wierselaan (ter hoogte van nummer 153) te verhuren aan het sportcentrum Bodyfit. Bodyfit mag daar een aantal parkeerplaatsen realiseren. Deze parkeerruimte is nodig om te voldoen aan het aantal parkeerplaatsen dat (wettelijk) nodig is bij de omvang van de nieuwbouw, die op het aangrenzend terrein wordt gerealiseerd.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Welzijnszaken/Welzijn (2002/4377)
Zes Hindoestaanse organisaties in Nieuwegein hebben de krachten gebundeld om op 8 juni a.s. een culturele manifestatie te organiseren in het MCC. Tijdens deze manifestatie wordt de immigratie van Hindoestanen van India naar Suriname herdacht. De organisaties verzoeken de gemeente om een subsidie van ¤ 2.045,- voor deze manifestatie. De aanvraag voldoet aan de criteria van de subsidieregeling Zelforganisaties Allochtonen. De Werkgroep Hindoestaanse Organisaties Nieuwegein krijgt een bijdrage van ¤ 950,- voor het inhoudelijke deel van het programma.

Welzijnszaken/Welzijn (2002/5207)
Binnen de jeugdgezondheidszorg (JZG) in ons land functioneren nu twee verschillende systemen. De preventieve zorg voor kinderen tot 4 jaar is in handen van de thuiszorg, de preventieve zorg voor 4- tot 19-jarigen is in handen van de GGD. Om hier verandering in te brengen heeft de rijksoverheid besloten tot invoering van de integrale JGZ voor 0 -19 jarigen per 1 januari 2003. Voor de voorbereiding van de integrale JGZ in Midden Nederland worden er een stuurgroep en een ambtelijke projectgroep in het leven geroepen. Het college draagt namens Nieuwegein wethouder Carla Breuer voor deze stuurgroep voor.

Welzijnszaken/Onderwijs (2002/4205)
Als gevolg van gewijzigde wet- en regelgeving vanuit het ministerie van OC&W met betrekking tot instandhouding van de zorgstructuur in het voorgezet onderwijs bestemt voor leerlingen met leer- en/of opvoedingsmoeilijkheden, dient het bestaande speciaal voortgezet onderwijs te fuseren met een reguliere school voor voortgezet onderwijs. In aansluiting daarop en om te voldoen aan de bekostigingsvoorwaarden hebben de besturen van het Anna van Rijn college en SVO De Linie besloten tot fusie per 1 augustus 2002. Het college stelt aan de raad voor om akkoord te gaan met het samengaan van de twee scholen.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Stadsontwikkeling/Werkgelegenheid en Economische Zaken (2002/2206) Het college wil in een periode van 3 jaar, tien 2-kamerwoningen aan de Stichting Reinaerde beschikbaar stellen. Hierdoor krijgt de Stichting meer mogelijkheden om verstandelijk gehandicapten zelfstandig te laten wonen, met de daarbij benodigde zorg. Dit sluit aan bij het rijksbeleid. De woonstichting Jutphaas levert de woningen.
De Stichting Reinaerde verzorgt onder meer de opvang en begeleiding van verstandelijk gehandicapten. De Stichting beheert in Nieuwegein een aantal wooncentra, die een aantal nevenvestigingen hebben in gewone woningen. In deze nevenvestigingen hebben bewoners geen enkele privacy. Met het beschikbaar stellen van de extra woningen kunnen mensen van circa 40 jaar, die nog nooit zelfstandig hebben gewoond, hun eigen woning krijgen.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Stadsontwikkeling/Milieu (2002/5206)
Het college legt de definitieve milieuvergunning voor de heer H. van Renswoude, ten behoeve van Van Renswoude Metaalproducten vanaf 20 juni 2002 ter inzage in de Stadswinkel. Tot 31 juli 2002 kan, door middel van een brief aan de Raad van State, Afdeling bestuursrechtspraak, in beroep worden gegaan tegen de vergunning. Beroep kan alleen worden ingesteld door degene die al eerder bedenkingen heeft ingebracht tegen de ontwerpvergunning, of die kan aantonen dat hij/zij daartoe niet in staat was. Bij Van Renswoude Metaalproducten worden onder andere frames, tafels en hekwerken gefabriceerd. Naast het coaten van de zelfgemaakte producten worden ook stalen producten voor derden gecoat.

Stadsontwikkeling/Milieu (2002/4246)
Met het oog op Kyoto-afspraken inzake reductie van CO2 -emissies vraagt het rijk een intensivering van klimaatbeleid. Rijk, provincies en gemeenten ondertekenden in februari 2002 het Klimaatconvenant en vanaf maart is de subsidieregeling BANS klimaatconvenant van kracht. De Provincie Utrecht ondersteunt deze ontwikkeling met een uitvoeringsorganisatie die een fonds voor het uitvoeren van klimaatprojecten beheert. De Provincie Utrecht vraagt bestuurlijk draagvlak voor een versnelde uitvoering van klimaatprojecten. Provincie Utrecht en enkele gemeenten, waaronder Nieuwegein, geven door het ondertekenen van een intentieverklaring aan, deze versnelde uitvoering na te streven. De Gemeente Nieuwegein zegt daarbij toe de vaststelling van een 'plan van aanpak klimaatbeleid' voor einde 2002 te willen realiseren. De provincie zegt ondersteuning toe in de vorm van geld en kennis / advies voor de beleidsontwikkeling en het uitvoeren van projecten. Op de provinciale Klimaatconferentie van woensdag 5 juni is de intentieverklaring getekend.

Stadsbeheer /Beheer(2002/5205)
Bij de voorbereiding van vier verkeersprojecten is gebleken dat het MJPvv (Meerjarenplan verkeer en vervoer) en het Bomenbeleidsplan niet altijd samengaan. Het gaat om de projecten bij de Hollandhaven, de rotonde Batauweg, de verkeerssituatie rond het appartementencomplex de Baten en aan de Wijnruitgaarde. Het college heeft besloten voorrang te geven aan deze verkeersprojecten en toestemming gegeven om daar toekomstbomen te verwijderen. Toekomstbomen zijn bomen die in het bomenbeleidsplan zijn aangemerkt als bomen die de gemeente wil behouden. Er komen daar echter wel bomen voor terug. Bomen van dezelfde grootte worden in de buurt van de oude plaats teruggeplant. De gemeente heeft nog onderzocht of de toekomstbomen verplant konden worden. Omdat de bomen op rioleringen en leidingen staan was dat niet mogelijk. De kapvergunningen worden binnenkort aangevraagd. De gemeente sluit niet uit dat in de toekomst meer van soortgelijke dilemma's aan de orde komen, omdat bij het schrijven van het Bomenbeleidsplan nog niet bekend was welke werkzaamheden in de openbare ruimte in de toekomst nog zouden plaatsvinden.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Welzijnszaken/Belastingen (2002/5193)
Binnenkort loopt de éénjaarstermijn voor het doen van uitspraken op bezwaren tegen waarde-beschikkingen in het kader van de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) voor een aantal bezwaren af. Hoewel op een groot aantal bezwaren reeds uitspraak is gedaan, is er nog een aantal bezwaren dat niet binnen de wettelijk gestelde termijn kan worden afgedaan. Het college heeft de termijn voor het doen van de uitspraken op deze bezwaren verdaagd met één jaar.

Bestuursdienst/Bedrijfsvoering/Personeel Organisatie en Informatie (2002/5192)
Het college stelt voor computerapparatuur ter beschikking te stellen aan wethouders en raadsleden. Dit wordt vastgelegd in een gemeentelijke verordening. Het college verzoekt het presidium van de raad dit voorstel op de agenda van de raad te plaatsen.

Invoerdatum 6-6-2002