Gemeente Hoorn

3 juni 2002

Zwemwaterfolder IJsselmeergebied

Elk jaar verschijnt er een folder die een indruk geeft van de bacteriologische kwaliteit van het zwemwater in het IJsselmeer, het Markermeer, de Randmeren en Flevoland. De informatie over de waterkwaliteit is van belang voor iedereen die met het water in aanraking komt, zoals zwemmers, kanovaarders, surfers, zeilers, waterskiërs en sportvissers. De folder voor 2002 ligt gratis voor u klaar bij de voorlichtingsbalie in het stadhuis.

De zwemwaterfolder kwam tot stand op gezamenlijk initiatief van de directie IJsselmeergebied van Rijkswaterstaat en de provincie Flevoland. De kwaliteit en de helderheid van het water worden op een groot aantal punten regelmatig gecontroleerd. Het zijn voorspellingen. U kunt er dus niet uit opmaken hoe het op dit moment gesteld is met de waterkwaliteit. Maar het geeft wel een beeld van hoe de situatie doorgaans is bij de belangrijkste zwemplekken. Het gaat bovendien om gemiddelden: de gemiddelde helderheid en de gemiddelde waterkwaliteit.

'Voldoende' De folder bevat een gedetailleerd kaartje van het IJsselmeergebied in kleur. Volgens het kaartje komen alle zwemplekken als 'voldoende' uit de bus wat de bacteriologische waterkwaliteit betreft, ook de West-Friese. Alle zwemplekken kregen een blauwe stip toegekend. Dit betekent volgens de folder dat er doorgaans zonder gevaar voor de gezondheid gezwommen kan worden.

Bij elke zwemplek staat aangegeven welke voorzieningen er zoal zijn. Het gaat daarbij om parkeergelegenheid, toiletten, een snackwagen of paviljoen en dergelijke. Tevens is aangegeven of er sprake is van surfmogelijkheden, een zandstrand, een met een drijflijn afgebakend zwemgedeelte of een geleidelijk aflopende onderwaterbodem.

Opgepast Ondanks het feit dat de waterkwaliteit in doorsnee voldoende is, kunt u volgens de folder op sommige plekken toch maar beter niet gaan zwemmen. Plaatsen om te mijden zijn de mondingen van rioolwaterzuiveringsinstallaties en de havens. Zwemmen in open water is trouwens altijd voor eigen risico.

Duik niet in ondiep of troebel water. Let op scherpe voorwerpen op de bodem en langs de oevers (doe oude gympies, surfschoenen of plastic sandalen aan). Ga niet zwemmen in de buurt van dode watervogels. Zwem nooit alleen en ook niet op plaatsen waar veel schepen varen of liggen. Zorg dat u niet onderkoeld raakt.

Wie vragen of klachten heeft over de actuele kwaliteit van het zwemwater kan zich wenden tot de zwemwatertelefoon van de provincie Noord-Holland, tel. 023-5143701.