Rijksarchiefdienst

Nieuwe website van het nationaal archief

Dinsdag 4 juni gaat het Nationaal Archief van start. Het Nationaal Archief is de nieuwe naam van het huidige Algemeen Rijksarchief in Den Haag. Dit jaar viert het Nationaal Archief zijn 200-jarig jubileum en presenteert zich tegelijkertijd als nieuwe culturele instelling. Doelstelling van het Nationaal Archief is de rijke collectie uit 1000 jaar Nederlandse geschiedenis onder handbereik van alle Nederlanders te brengen. Met onder meer een nieuw kwartaalmagazine, een website met digitale studiezaal, exposities en symposia, wil het Nationaal Archief het brede publiek voortaan actief benaderen en daarmee de toegankelijkheid van de instelling benadrukken. Want voor iedere Nederlander geldt: 'Nederland ontdek je in het Nationaal Archief'.

Het Nationaal Archief presenteert ook een volledig nieuwe website. Deze website zal eveneens 4 juni worden gelanceerd. Het adres is www.nationaalarchief.nl.

De website van het Nationaal Archief bevat - op hoofdlijnen - de volgende informatie:

* Een belangrijk onderdeel van www.nationaalarchief.nl is de digitale studiezaal. Hier kunt u bekijken welke archieven er zijn. Ook vindt u er onderzoeksgidsen en informatiebladen. Daarnaast kunt u thematische databases raadplegen, vaak met persoonsgegevens waarmee u uw stamboom kunt reconstrueren. Bijvoorbeeld een database met namen van vrijgelaten slaven op Curacao, of drie databases met gegevens over de bevolking van Suriname. Het Nationaal Archief biedt u online ook een groot aantal diensten. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een archiefstuk te reserveren, een reproductie of een publicatie bestellen, u op te geven voor een cursus, met andere onderzoekers in contact treden op het forum of uw onderzoek te registreren.
* Op een tijdbalk worden in woord en beeld verhalen verteld over spannende, ontroerende en belangrijke momenten in de vaderlandse geschiedenis, steeds geïllustreerd aan de hand van een archiefstuk uit de collectie van het Nationaal Archief. Van de schipbreuk van een VOC-schip in maart 1682 bij de Fillipijnen tot de Greet Hofmans affaire. De tijdbalk bevat ook verschillende thema's, zoals de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Daarnaast is een aantal topstukken geanimeerd. Zo kunt u uw voetbalkennis toetsen in de KNVB-quiz of in de voetsporen van Abel Tasman treden. Omdat de tijdbalk steeds wordt aangevuld met nieuwe stukken, raakt u er nooit op uitgekeken.

* Een historische agenda. In samenwerking met het Historisch Nieuwsblad wordt een agenda samengesteld waarin u kunt zien welke cursussen, tentoonstellingen, lezingen en andere evenementen op het gebied van de vaderlandse geschiedenis plaatsvinden, in het Nationaal Archief, maar ook elders.

* Educatieve lespakketten voor het voortgezet onderwijs met bronnenmateriaal dat aansluit op eindexamenonderwerpen van de vakken geschiedenis en maatschappijleer.

* Een Kenniscentrum op het gebied van archiefbeleid, digitalisering van erfgoed, archiefzorg en conservering. Belangstellenden blijven hier op de hoogte van beleid, lopende projecten, onderzoeksrapporten, publicaties en interessante websites.
* Van de website is ook een Engelstalige versie.