Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

MinBZK.nl

AIVD

Ook in de toekomst grote inspanning arbeidsmarkt collectieve sector nodig

4 juni 2002

In de toekomst zal de arbeidsmarkt in de collectieve sector krap blijven. Het aanbod van middelbaar en hoog opgeleiden blijft achter bij de vraag en de knelpunten ten aanzien van voldoende gekwalificeerd personeel in het onderwijs en de zorg blijven bestaan. De krapte is te wijten aan zowel de economische ontwikkeling als de vergrijzing en de stijgende maar nog altijd lage deelname van ouderen op de arbeidsmarkt. Daarom moeten ook in de komende kabinetsperiode grote inspanningen worden geleverd om zekerheid te kunnen blijven geven voor een kwalitatief goede publieke dienstverlening in de Nederlands samenleving.

Dit staat in de nota De arbeidsmarkt in de collectieve sector: verleden, heden en toekomst van minister De Vries (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). De nota is aan de Tweede Kamer aangeboden.

Succesvolle maatregelen

In de nota worden de arbeidsmarktknelpunten en de
beleidsintensiveringen in de diverse sectoren in de afgelopen kabinetsperiode besproken. Op basis van de analyse en de aanbevelingen van de werkgroep Van Rijn heeft het kabinet in 2001 bij Voorjaarsnota een bedrag, oplopend tot structureel 1,8 miljard in 2003, uitgetrokken om deze knelpunten te verlichten. Met dit bedrag hebben de sectoren een omvangrijk pakket aan maatregelen kunnen nemen. Deze hebben tezamen succes gehad, zo blijkt uit de aanzienlijke groei van de werkgelegenheid in de collectieve sector. Verder zijn de tekorten in het onderwijs en de zorg beduidend minder groot dan voorzien en is men er bij de politie in geslaagd om de uitbreidingsdoelstellingen te realiseren. Ook de arbeidsmarktpositie van defensie is duidelijk verbeterd en bij het Rijk zijn succesvolle trainee- en expertprojecten opgestart.

Aanvullend beleid noodzakelijk

Hoewel het beleid om problemen op de arbeidsmarkt in de collectieve sector te verminderen succesvol is geweest, is aanvullend beleid in de toekomst toch noodzakelijk. Daarbij wordt gedacht aan het doorzetten van in gang gezet beleid, zoals het specifiek beloningsbeleid en het voortzetten van traineeprojecten. Daarnaast wordt gedacht aan versterking van de arbeidsparticipatie, zoals het verhogen van de arbeidsduur, het verlengen van het arbeidzame leven en het voorkomen van arbeidsuitval als gevolg van ziekte en arbeidsongeschiktheid. Bovendien zouden de reeds genomen maatregelen voor het verhogen van de productiviteit en kwaliteit door innovatie met kracht kunnen worden voortgezet. Hieronder valt ondermeer de vernieuwing van de organisatie van arbeid in de publieke sector en de modernisering van de dienstverlening.

Financiering

Om dit geheel van aanvullende beleidsinspanningen in de collectieve sector te kunnen financieren wordt in de nota een voorkeur uitgesproken voor een samenhangende combinatie van intensiveringen, herschikkingen en arbeidsvoorwaardenruimte.


---