Gemeente Amsterdam

Warmtebeeldcamera helpt bij lokaliseren brand in school

De brandweer is maandag 3 juni twee keer uitgerukt voor brandjes in een school aan de Reinaert de Vosstraat. Beide keren was de brand moeilijk te lokaliseren. De warmtebeeldcamera bracht daarbij uitkomst. Door gebruik te maken van deze techniek kwamen de brandhaarden al snel aan het licht. De eerste brand woedde in de spouwmuur, de tweede brand in een toilet.

De eerste brand
De eerste brand brak rond 16.00 uur uit. De brand was moeilijk te vinden en bleek uiteindelijk te woeden in een spouwmuur van het schoolgebouw. Tijdens de bluswerkzaamheden werd de school ontruimd. Een groep van zo'n veertig scholieren en hun docenten moest daardoor drie kwartier hun lessen opschorten. De vermoedelijke oorzaak van deze brand zijn werkzaamheden in het pand.

De tweede brand
Om 20.00 uur rukte de brandweer opnieuw uit voor een brand in dezelfde school. De vuurhaard was wederom niet snel te vinden. Gezien de ervaring van die ochtend werden eerst de spouwmuren gecontroleerd. Toen dit geen resultaat opleverde, bracht de warmtebeeldcamera uitkomst. De brand bleek een verdieping hoger in een toilet te woeden. Een toiletrol met houder ging daar in vlammen op. De brandende toiletrol zorgde voor zoveel roet dat de relatief grote ruimte geheel onder het roet zat. De oorzaak van deze brand is onbekend.

Warmtebeeldcamera
De warmtebeeldcamera wordt ingezet als een brandhaard moeilijk te lokaliseren is. Het apparaat reageert op verschil in warmte. Op de camera zit een schermpje dat door middel van kleurverschil aangeeft waar een hittebron zich bevindt. Dit is met name een goed hulpmiddel bij branden tussen een plafond of een spouwmuur. Doordat de camera exact aangeeft waar de grootste hittebron zit, kan de brandweer op de juiste plaats het plafond open maken om de brand te bestrijden. Het grote voordeel is de snelheid waarmee een brandhaard kan worden gelokaliseerd en dat de schade aan het pand tot een minimum wordt beperkt.

^


-

© gemeente Amsterdam - 4-06-2002