Gemeente Weert

04-06-2002

Gemeentelijk Milieubeleidsplan 2002-2005 vastgesteld

De gemeente Weert heeft het milieubeleid voor komende jaren verwoord in het milieubeleidsplan 2002-2005 dat onlangs door de gemeenteraad is vastgesteld. Het plan kan als opvolger worden gezien van het Duurzaam Ontwikkelings Plan 1996-2000.

In het plan worden de landelijke ontwikkelingen beschreven en de activiteiten die de afgelopen jaren op het terrein van het milieu in Weert zijn uitgevoerd. Ook wat het gemeentebestuur op dat gebied de komende jaren wil verwezenlijken komt in het plan aan de orde. Vervolgens worden die ambities vertaald naar concrete kansen en wordt aangegeven hoe die kunnen worden gerealiseerd. Ook wat daarbij voorrang krijgt wordt in het milieubeleidsplan beschreven Tevens wordt aandacht besteed aan de personele consequenties wil het plan kunnen worden uitgevoerd.

Onderwerpen die in het plan aan de orde komen zijn bedrijven, bodem, waterbeheer, geluid, ruimtelijke ordening en milieu, bouwen en wonen en de gemeente als bedrijf en opdrachtgever. Aspecten die aandacht zullen krijgen zijn o.a. vergunningverlening en handhaving, het saneren van bodemverontreinigingsgevallen, het opstellen van een waterplan, het ontwikkelen van een nieuw geluidbeleid, de integratie van milieu en ruimtelijke ordening, duurzaam bouwen en renoveren en het invoeren van een gemeentelijk kwaliteits-, arbeidsomstandigheden- en milieuzorgsysteem.

Bezien wordt of het plan een voortschrijdend karakter kan krijgen door volgend jaar een plan voor de periode 2003-2006 vast te stellen. Daarbij worden de onderwerpen luchtkwaliteit en agrarische sector nader uitgewerkt. Het is de bedoeling op zo ruim mogelijke schaal over het plan te communiceren.

Voorafgaand aan de vaststelling kon gedurende een periode van 4 weken op het plan worden gereageerd. Met de binnengekomen reacties is bij de vaststelling van het plan rekening gehouden en naar aanleiding hiervan is het op onderdelen gewijzigd.

Het milieubeleidsplan 2002-2005 ligt vanaf woensdag 12 juni a.s. gedurende 4 weken ter inzage in het infocentrum in de hal van het stadhuis.