Gemeente Brunssum

Laatste wijziging 5 juni 2002 AFSCHEIDSRECEPTIE BURGEMEESTER JACOBS
Publicaties - 5 juni 2002
Gemeenteraadsvergadering van 28 mei Gemeente geeft PC's aan klanten Brunssum zoekt mensen voor koninklijk lintje Bodemplein vanaf 13 mei afgesloten
Omleiding bussen werkzaamheden Bodemplein
De Zeekoelen weer open Werken aan het Bodemplein De Egge wint prijs Verkeersspreekuur
Wijkatlas 2002 op internet Wijziging eenrichtingsverkeer Lindestraat permanent
Stedelijke vernieuwing in Brunssum Parkeren op stoep in Joseph Haydnstraat
Koopzondagen 2002 Fietsers op de Brunssummerweg LOO Brunssumse evenementenzender
Een 7,3 voor wonen in Brunssum VEILIGHEID:
Weekmarkt Spreekuur maatschappelijk werk en politie in Egge Evenementenkalender 2002 Spreekuren wijkpost in Brunssum-Noord MILIEU: GEMEENTELIJKE BELASTINGEN:
Windturbines in Brunssum Betaal op tijd
Controle afvalwater bedrijven
Maximaal tien gratis bezoeken aan het milieupark JONGEREN IN BRUNSSUM:
Afzonderlijke inzameling afvalhout "Snelle oplossing voor jongeren in Brunssum-West"
Inleveren asbest Eerste schop in de grond voor verbouwing Coco Papier ophalen in juni

---

Afscheidsreceptie burgemeester Jacobs

De afscheidsreceptie van burgemeester Fons Jacobs vindt plaats op zondag 23 juni, van 17.00 tot 19.00 uur, in d'r Brikke-Oave aan het Lindeplein 5a. Alle inwoners van Brunssum zijn van harte uitgenodigd om bij deze gelegenheid afscheid te komen nemen van burgemeester Jacobs, die per 1 juli 2002 burgemeester wordt van Helmond.

Wilt u de burgemeester vanwege zijn afscheid een geschenk geven, dan stelt deze een financiële bijdrage aan één van de volgende drie goede doelen zeer op prijs:


- de Leprastichting, ten behoeve van een prothesewerkplaats in Kederi, Oost-Java

- de Maasgouwschool voor dubbelgehandicapte kinderen in Maastricht
- het weeshuizenproject in Leszno, Polen

Uw donatie ten bate van deze doelen kunt u storten op rekeningnummer 1199.93.732, Rabobank Brunssum, o.v.v. 'Afscheid burgemeester Jacobs'.
---

Fietsers op de Brunssummerweg

Het college van B&W heeft besloten om de fietspaden op de Brunssummerweg op te heffen. Fietsers kunnen voortaan gebruik maken van de hoofdrijbaan. Het voormalige fietspad aan de westzijde van de Brunssummerweg zal ingericht worden als voetpad.

De Brunssummerweg is niet toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. De weg is vanuit Onderbanken afgesloten.

---

Controle afvalwater bedrijven

In opdracht van de gemeente houden toezichthouders van Zuiveringschap Limburg de komende tijd steekproefsgewijs controles bij bedrijven. Ze controleren op welke wijze bedrijven omgaan met hun afvalwater.

Afvalwater is vaak verontreinigd met andere stoffen. Hierdoor kan schade ontstaan aan riolering of waterzuiveringsinstallaties. Afvalwater kan ook de kwaliteit van rivieren en meren beïnvloeden, met mogelijk nadelige gevolgen voor het milieu.

Onaangekondigd bezoek

Om die reden moeten bedrijven voldoen aan voorwaarden als ze hun afvalwater lozen. Burgemeester en wethouders zijn belast met het toezicht en de controle bij lozingen. Dit is echter geen eenvoudige zaak, vandaar dat de gemeente een overeenkomst heeft gesloten met het Zuiveringschap Limburg die daarvoor over de benodigde kennis en laboratoria beschikt. Bedrijven in Brunssum kunnen de komende tijd een onaangekondigd bezoek verwachten van een toezichthouder.

Informatie

Wilt u meer informatie over het lozen van afvalwater, neem dan contact op met de afdeling Milieu van de gemeente, de heer A. Knijnenburg (527 86 66) of mevrouw C. Ernes (527 84 77).

---

Brunssum krijgt eerste windturbinepark van Limburg Windturbines in Brunssum

Brunssum kiest voor windenergie. Begin volgend jaar gaan op industrieterrein Hendrik een viertal windturbines draaien die voldoende energie opleveren voor vierduizend huishoudens - ruim een kwart van Brunssum, dus! De plaatsing van deze windturbines past in het beleid van de gemeente (en van de Provincie en Den Haag) om het gebruik van schone, groene energie te stimuleren. Zo besparen de vier Brunssumse turbines jaarlijks 2,5 miljoen kilo aan CO2-uitstoot.

De vier windturbines worden geplaatst op industrieterrein Hendrik - drie langs de Kranenpool en een turbine op het terrein zelf. De turbines liggen minimaal vierhonderd meter van woongebieden, waardoor er vrijwel geen sprake is van overlast (geluid, slagschaduw). Dat was ook een belangrijke eis van het gemeentebestuur van Brunssum. Schone energie prima. Maar het mag niet ten koste gaan van het woongenot van omwonenden.

Zorgvuldig

De besluitvorming over het plaatsen van windturbines is dan ook zeer zorgvuldig geweest. Brunssum ging niet over één nacht ijs. Eerst vond er een quickscan plaats: waar was de beste locatie voor windturbines? Vier locaties werden onderzocht, drie vielen af. Vervolgens vond een haalbaarheidsonderzoek plaats: waait het wel genoeg in Brunssum? Een jaar lang werd gemeten met meetmasten. Het resultaat was gunstig. Toen volgde de laatste, en beslissende stap: hoe stonden de inwoners van Brunssum zelf tegen het idee van windturbines op het eigen grondgebied? Eind 2000 vond daarom een groot onderzoek plaats, waar 1.200 Brunssumers aan deelnamen. Eén van de vragen in dat onderzoek was heel concreet: wat vindt u van een windturbinepark op industrieterrein Hendrik? Maar liefst 86 procent staat daar positief tegenover. Slechts 3 procent vindt dat een onacceptabel idee.

Maximaal rendement

De eerste en enige windturbine in Limburg staat nu in De Beitel, in Heerlen. Brunssum krijgt straks het eerste windturbinepark van heel Limburg. Het windturbineproject is ontwikkeld door de Eline Group en zal straks worden gebouwd en geëxploiteerd door een op te richten Exploitatie BV. Elke turbine bestaat uit een ijzeren mast van 85 meter hoog waaraan een driebladige rotor draait. De turbines zijn computergestuurd. Mochten ze stilvallen, dan worden ze automatisch weer opgestart, waardoor ze maximaal rendement zullen opleveren. De turbines die op industrieterrein Hendrik komen te staan, hebben een levensduur van maximaal 20 jaar.

Overigens: ze staan er nog niet. Op dinsdag 28 mei besloot de gemeenteraad van Brunssum om het bestemmingsplan zodanig te wijzigen dat op de betreffende locatie windturbines zijn toegestaan. Dat betekent dat er nog een procedure bij de Provincie Limburg doorlopen moet worden. Pas in het najaar 2002 zal om die reden een bouwvergunning afgegeven kunnen worden. Is die vergunning rond, dan kan de bouw snel plaatsvinden, want de turbines worden in de fabriek gebouwd en hoeven alleen maar ter plekke in elkaar gezet te worden. Als alles goed verloopt, kunnen de turbines begin 2003 gaan draaien en Brunssum en Nederland van schone, groene energie gaan voorzien. Vierduizend huishoudens, en dat 20 jaar lang.

---

Inspraakavond op woensdag 19 juni
Wijziging eenrichtingsverkeer Lindestraat permanent

Het college van B&W is van plan om de gekeerde rijrichting in de Lindestraat om te zetten in een permanente verkeersmaatregel.

In januari 2002 werd de rijrichting in de Lindestraat omgekeerd. Het eenrichtingsverkeer werd vanaf dat moment náár het het centrum toegeleid. Tot deze maatregel werd besloten om het centrum van Brunssum goed toegankelijk te houden tijdens de reconstructie van de Bodempleinroute. Het ging dus in eerste instantie om een tijdelijke maatregel.

Het college van B&W heeft nu het voornemen om deze tijdelijke maatregel om te zetten in een permanente verkeersmaatregel. De reden hiervoor is dat het college veel belang hecht aan de rechtstreekse bereikbaarheid van het centrum van Brunssum die is ontstaan na het omkeren van de rijrichting in de Lindestraat. Ook is in de afgelopen maanden gebleken dat door deze verkeersmaatregel het sluipverkeer in diverse straten is teruggelopen.

Inspraakavond
Het concept-verkeersbesluit ligt voor eenieder ter inzage in de periode van 30 mei t/m 4 juli in kamer 617 van het Bestuurscentrum. In deze periode kunnen zienswijzen ten aanzien van het plan kenbaar worden gemaakt.

Op woensdag 19 juni vindt vanaf 19.00 uur een inspraakavond plaats in de Burgerzaal van het Bestuurscentrum aan het Lindeplein. Brunssum zoekt mensen voor koninklijk lintje

De gemeente Brunssum is op zoek naar mensen die in aanmerking komen voor een koninklijke onderscheiding.
In Brunssum worden ieder jaar verschillende inwoners onderscheiden voor hun verdiensten. De gemeente vindt het belangrijk dat mensen deze blijk van waardering krijgen en is inmiddels gestart met de voorbereidingen voor de koninklijke onderscheidingen in 2003. Om mensen te kunnen voordragen, is de gemeente echter afhankelijk van suggesties en ideeën van haar inwoners. Die weten immers het beste wie zich in het bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de gemeenschap.

Kent u iemand?
Kent u iemand in uw omgeving die volgens u een lintje verdient, dan wil de gemeente dat graag weten. Voor informatie over de precieze procedure kunt u bellen met mevrouw Marianne van den Oever, telefoon 527 85 51. De aanvragen voor een koninklijke onderscheiding 2003 moeten wel vóór 1 augustus 2002 bij de gemeente zijn ingediend.
---

Parkeren op stoep in Joseph Haydnstraat

In de Joseph Haydnstraat dienen auto's voortaan half op de stoep geparkeerd te worden. Met deze maatregel wil de gemeente de doorstroom van het verkeer naar de Rumpenerstraat bevorderen en daarmee de bereikbaarheid van deze winkelstraat. De maatregel heeft alleen betrekking op de zijde van de Joseph Haydnstraat waar nu parkeren is toegestaan. Het gaat overigens om een tijdelijke maatregel.

De maatregel heeft te maken met de werkzaamheden aan de Bodempleinroute, waardoor de ondernemers in de Rumpenerstraat moeilijk bereikbaar zijn voor winkelende bezoekers. De parkeermaatregel in de Jopseph Haydnstraat is een tijdelijke maatregel en zal alleen gedurende de duur van de reconstructie van de Bodempleinroute van kracht zijn.
De commissie voor de bezwaarschriften houdt op woensdag 12 juni een Om 16.00 uur behandelt de commissie een bezwaarschrift tegen het verlenen van een bouwvergunning voor de bouw van een woonzorg-complex op het Emmaterrein.
Gemeenteraadsvergadering van 28 mei
De gemeenteraad kwam voor een vergadering bijeen op dinsdag 28 mei. Tijdens deze vergadering zijn onder meer de volgende besluiten genomen:

Benoeming vertegenwoordigers

De raad heeft de raadsleden benoemd die namens de gemeente Brunssum zitting zullen nemen in een aantal interne organen, gemeenschappelijke regelingen en externe instanties.
Het gaat om de volgende benoemingen:

Parkstad Limburg:

Mw. A. Huisman-Peeters, M. Gordijn, J. van Oppen, en J. van der Zee Regionale Brandweer Zuid-Limburg:
De burgemeester

Werkvoorzieningschap OZL:

E. Geurts (lid), Mw. A. Huisman-Peeters (plv.)

GGD OZL:

Mw. M. Van de Weijer van den Berg (lid), Mw. A. Rütter-Claus (plv.)

AWACS - begeleidingscommissie:

De burgemeester en A. van der Linden

Stuurgroep Milieubeleidsplan:
Mw. J. Cierniak, J. Schrijen, R. de Boer, J. Jussen, E. Geurts, A. Schutte, A. van der Veer, en J. Middelveld
griffie. Om die reden heeft de raad de Verordening Ambtelijke Bijstand Gemeenteraad Brunssum, die uit 1994 dateert, aangepast. In de Verordening is vastgelegd onder welke omstandigheden de gemeenteraad, een raadsfractie of een raadslid een beroep mag doen op een ambtenaar voor ondersteuning
De raad heeft de 'Verordening op de heffing en invordering van woonwagenrechten in de gemeente Brunssum' vastgesteld. In deze De gemeenteraad is akkoord gegaan met het verstrekken van een aantal vergoedingen voor basisscholen vanwege geleden schade als gevolg van vandalisme, en vanwege kosten die gemoeid zijn met het treffen van voorzieningen voor het verkrijgen van een gebruikersvergunning. gemeente. De raad heeft de aangepaste Verordening vastgesteld. openbaar basisonderwijs vast te stellen. De raad heeft bepaald dat de gemeentelijke uitgaven en inkomsten voor het openbaar onderwijs gedurende de jaren 1996-2000 géén overschrijding laten zien. heeft afwijzend beschikt over de subsidieverzoeken van Stichting Heemkunde Markt Parkstad Limburg, en Stichting Vrienden van het Industrion, en ingestemd met het verlenen van subsidies aan Hulp aan Tsjernobylkinderen Zuid-Limburg (eenmalig), Karnavalsroad Broenssem (structurele verhoging), Stichting Natuur Milieu en Educatie wijziging nodig van het bestemmingsplan. De raad is hiermee akkoord gegaan.
De raad is akkoord gegaan met overdracht van de gemeente Brunssum aan de Provincie Limburg van een gedeelte van de N276 (Brunssum-West), namelijk het weggedeelte tussen de aansluiting van de J.F. Kennedylaan en de Karel Doormanstraat. Ook heeft de raad ingestemd met het overnemen van de Provincie Limburg van een gedeelte van de N597 (Brunssum-Eygelshoven), namelijk het weggedeelte tussen de Nieuwenhagerweg en de Waubacherweg.
Aanvullende krediet nieuwbouw kazerne
hoger uitgevallen dan oorspronkelijk voorzien. Aan de raad heeft een aanvullend krediet van i109.425,- beschikbaar gesteld (het Brunssumse deel in de overschrijdingskosten) en de 2e begrotingswijziging 2002 van de gemeente Brunssum vastgesteld.
die is vastgelegd in een gemeenschappelijke regeling. De raad heeft daarom de regeling Streekgewest Oostelijk Zuid-Limburg uit 1987 opgeheven en heeft alle rechten en verplichtingen van die regeling over laten gaan naar de gemeenschappelijke regeling Parkstad Limburg. Verder heeft de raad vier raadsleden benoemd die Brunssum zullen vertegenwoordigen in het algemeen bestuur van Parkstad Limburg. Dit zijn Mw. A. Huisman-Peeters, M. Gordijn, J. van Oppen, en J. van der Zee.

Interpellatie

De PAK-fractie verzocht om een interpellatie betreffende de bestuurlijke kant van het coffeeshop-dossier van de gemeente. De helft van de aanwezige raadsleden stemde vóór een debat over dat dossier, de andere helft tegen. In een volgende raadsvergadering zal hierover opnieuw worden gestemd.

De volgende raadsvergadering is op dinsdag 2 juli 2002. Werken aan het Bodemplein

Vanaf maandag 13 mei is het Bodemplein afgesloten voor het verkeer. In de komende maanden worden het plein en de aansluitingswegen op grootschalige wijze opnieuw ingericht. Maar wat wordt precies aangepakt -en verbeterd? Een overzicht van de belangrijkste maatregelen.

Vooraf eerst dit: de werkzaamheden aan het Bodemplein zijn onderdeel van de reconstructie van de Bodempleinroute. De Bodempleinroute omvat de Karel Doormanstraat, Bodemplein, Akerstraat, Prins Hendriklaan/Rimburgerweg en een gedeelte van de Heerenweg (Heerlen). De reconstructie van deze route is nodig voor een betere doorstroming van het verkeer. Verder wil de gemeente met de herinrichting van de wegen ervoor zorgen dat ook het openbaar vervoer straks minder last heeft van verkeersopstoppingen. Tenslotte moet ook de veiligheid van de fietsers verbeterd worden: op een deel van de route komen vrijliggende fietspaden.

Het is een groot project dat tot de zomer 2003 duurt. In totaal bestaat het uit vier fasen. In december 2001 is begonnen met fase 1: het vervangen van de kruising Emmaweg/Karel Doormanstraat/N276 door een tweestrooks rotonde. De herinrichting van het Bodemplein, waarmee op maandag 13 mei is begonnen, is fase 2.

Schoolkinderen

Wat gebeurt er nu precies met het Bodemplein? Kort gezegd: er komen maatregelen die ervoor zorgen dat auto's sneller kunnen doorstromen, bussen voorrang krijgen en fietsers veiliger kunnen over- en doorsteken.

Het kruispunt krijgt bijvoorbeeld een intelligente verkeerslichteninstallatie. Intelligent wil zeggen dat de installatie 'kijkt' waar de meeste auto's komen zodat daar het licht eerder op groen springt en langer op groen blijft staan. Het openbaar vervoer kan ook rekenen op snellere doorstroming. Bussen die komen uit de richting Heerlen hebben een eigen opstelvak en krijgen direct groen licht.

En dan de fietsers. Van het Bodemplein maken dagelijks vele fietsende schoolkinderen gebruik. Die krijgen eigen, vrijliggende fietspaden. Fietsers die het plein schuin moeten oversteken, hebben ook een eigen groen licht waarmee ze de oversteek in één keer kunnen maken. Op die manier wordt de veiligheid van (jonge) fietsers -de kwetsbaarste verkeersdeelnemers- maximaal gewaarborgd.

Nog een jaar...

Het Bodemplein gaat in juli van dit jaar weer open. Maar het werk is dan nog niet af. Na de bouwvak, in augustus, gaat éérst de Akerstraat/Heerenweg op de schop (het gedeelte van de Venweg tot de Uterweg) en daarna de Rimburgerweg (van Prins Hendriklaan tot rotonde Venweg) en de rotonde Venweg.

Het duurt nog minstens een jaar voordat alle werkzaamheden zijn afgerond. Maar dán heeft Brunssum ook een route waar dagelijks op een veilige manier vele tienduizenden verkeersdeelnemers gebruik kunnen maken, met een minimum aan oponthoud en overlast.
---

Het telefonisch spreekuur van burgemeester Jacobs op dinsdag 11 juni gaat niet door.
Het telefonisch spreekuur van wethouder Akkermans op donderdag 6 juni gaat niet door.
Het telefonisch spreekuur van wethouder Palmen op donderdag 6 juni gaat niet door.
Het telefonisch spreekuur van wethouder K. Overdijk op woensdag 5 juni gaat niet door.
Het eerstvolgende spreekuur is op dinsdag 11 juni 2002. Het spreekuur G. Veltrop, telefoon 527 86 23.
Papier ophalen in juni