LTO Nederland

Vermeer: Mestmaatregelen beter laten aansluiten op praktijk

LTO: overdracht mestbeleid naar nieuwe kabinet goede zaak

Dinsdag 4 juni 2002 - LTO-Nederland vindt het een goede zaak dat de demissionaire ministers Brinkhorst (LNV) en Pronk (VROM) en staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) het vervolg van het mestbeleid overdragen naar het nieuwe kabinet. Ook onderschrijft LTO de analyse van de bewindslieden dat het mestbeleid zijn vruchten begint af te werpen. Volgens LTO geeft de evaluatie van het mestbeleid alle aanleiding om de mestnormen van 2002 te bevriezen. Op hoofdlijnen zitten we met de instrumenten MINAS en mestafzetovereenkomsten op het goede spoor, reageert Antoon Vermeer, voorzitter werkgroep LTO Mestbeleid, op de brief die de bewindslieden vandaag naar de Tweede Kamer stuurden.

De overdracht naar het nieuwe kabinet leidt tot vertraging, maar die neemt LTO voor lief. De ondernemingsorganisatie verwacht dat het nieuwe kabinet meer oog zal hebben voor een betere afstemming van mestmaatregelen op de diverse sectoren. De maatregelen moeten beter aansluiten op de praktijk van agrarische ondernemers, aldus Vermeer.

LTO heeft naast het handhaven van de huidige normen tot 2004 enkele speerpunten, zoals het terugdringen van administratieve lasten. Verder moeten onterechte heffingen in de varkenshouderij ongedaan worden gemaakt, zoals de bewindslieden al erkennen in de brief. Deze heffingen zijn onterecht, omdat ze zijn gebaseerd op foute metingen en aannames. Zo moeten veehouders heffingen betalen, terwijl ze bijvoorbeeld alle dierlijke mest van hun bedrijf (laten) afvoeren.

Ander punt zijn de zogeheten loze contracten in de melkveehouderij. Melkveehouders moeten op basis van de wet grond contracteren voor mestafzet (in het kader van de mestafzetovereenkomsten), terwijl zij al hun mest volledig milieuverantwoord op hun eigen grond kunnen gebruiken. LTO toetst het vervolg van het mestbeleid ook aan een nieuwe aanwijzing van droge zand- en lössgronden. Hierbij ging het huidige demissionaire kabinet zeer slordig te werk. Maar liefst ruim 10.000 ondernemers maakten hiertegen bezwaar. Ondernemers in de plantaardige sectoren voldoen al ruimschoots aan de Europese wetgeving (zowel voor gebruik dierlijke mest als belasting van het grondwater).

Nadere informatie: afdeling Communicatie (tel. 070-3382721)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO-Nederland)