Actueel

Forse investeringen nodig in rechtspraak

Bron: Raad voor de rechtspraak 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 4-06-2002

De komende jaren dient er voor een bedrag van 200 miljoen euro extra geïnvesteerd te worden in de rechtspraak in Nederland. Alleen dan kunnen de gevolgen van de voorgenomen maatregelen op het gebied van veiligheid en rechtshandhaving adequaat worden opgevangen. Dit stelt de Raad voor de rechtspraak in een onlangs uitgebrachte notitie `Investeren in de kwaliteit van de rechtspraak' die onder aandacht van politici en belanghebbende organisaties is gebracht.

De Raad voor de rechtspraak heeft de belangrijkste kwesties die in de komende regeerperiode om aandacht zullen vragen op een rij gezet. Zo staat nu al vast dat de belangrijkste voorgenomen maatregelen op het gebied van veiligheid en rechtshandhaving zullen leiden tot een aanzienlijke toename van het aantal strafrechtszaken. Op basis van de voorstellen die circuleerden in de discussie over de door het vorige kabinet opgestelde `nota criminaliteitsbeheersing' is een beraming gemaakt van de benodigde uitbreiding van de capaciteit bij de gerechten en de daaraan verbonden kosten. Ook andere maatregelen zullen de komende jaren vragen om uitbreiding van de verwerkingscapaciteit, zoals de aangekondigde intensivering van de bestuurlijke handhaving (`einde aan het gedogen'), de invoering van belastingrechtspraak in twee instanties en de `gewone' groei van het aantal rechtszaken.

De Raad geeft verder aan dat de forse inspanning die nodig zal zijn om de groei van het aantal zaken op te vangen, niet ten koste mag gaan van de (noodzakelijke) voortgang van de vernieuwing van de rechterlijke organisatie. Het gaat dan bijvoorbeeld om verbeteringen bij de snelheid van het afhandelen van zaken, de toegankelijkheid van rechtspraak en de bejegening van justitiabelen. Voor vernieuwing is voorwaarde dat de achterstanden die in het verleden ten gevolge van onvoldoende investeringen zijn ontstaan worden weggewerkt. Deze zijn vooral nijpend op het gebied van ICT en huisvesting en leiden tot allerlei ongewenste maatschappelijke effecten. Zo wordt het door ruimtenood steeds moeilijker om een acceptabel niveau van beveiliging te garanderen en om bijvoorbeeld ontmoetingen tussen verdachten en slachtoffers te vermijden. De politieke bereidheid zal moeten bestaan om de komende jaren ook op deze gebieden in de rechtspraak te investeren.

De volledige tekst van de notitie is hier te raadplegen: notitie

Voor nadere informatie:

Raad voor de rechtspraak
Anke Pouw, 070 - 361 9710 of 06 - 22475411