K.V Archivarissen


Persbericht

29 mei 2002

Van Wijn-penning uitgereikt aan
Peter Horsman

Op woensdag 29 mei 2002 is in Amsterdam de Hendrik van Wijn-penning uitgereikt aan de heer P.J. Horsman, dir

De Van Wijn-penning wordt toegekend door de Koninklijke Vereniging van Archivarissen in Nederland aan personen die zich op bijzonder wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor het Nederlandse archiefwezen. Peter Horsman heeft als docent aan de archiefschool mede vorm gegeven aan de opleiding van vele collegae. Maar hij heeft meer gedaan dan alleen onderwijs gegeven, hoe belangrijk dat op zich ook is. Hij heeft zich ontwikkeld tot een van de toonaangevende archiefwetenschappers in de wereld.

Daarnaast heeft hij zich al vrij vroeg verdiept in de automatisering en werd hij in 1985, als eerste automatiseringsdeskundige van de rijksarchiefdienst. Die unieke combinatie van deskundigheid op archivistisch én automatiseringsgebied maakte hem tot de autoriteit op dit multidisciplinaire gebied.
Sinds de jaren tachtig is hij de drijvende kracht achter het denken in het archiefwezen over automatisering, digitalisering en digitaal archief. Hij doet dat door op te treden als docent aan de Archiefschool, als publicist en spreker op talloze congressen, studiedagen en symposia. Als een van de voorlopers op dit gebied heeft hij veel bijgedragen aan de deskundigheidsbevordering, niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland.

Door de vele buitenlandse contacten, met name binnen de ICA, heeft hij de goede naam van het Nederlands Archiefwezen uitgedragen, maar anderzijds ook ervoor gezorgd dat de buitenlandse ontwikkelingen niet aan Nederland voorbijgingen.Het ligt in de aard van de geschiedenis van dit deel van Nederland waardoor grensoverschrijdende archiefsamenwerking wenselijk is.

Voor het bestuur van de KVAN meer dan genoeg redenen een eminent collega de Hendrik van Wijnpenning uit te reiken.

Hendrik van Wijn (1740-1831) was van 1802 tot en met 1812 archivaris van de Bataafse Republiek en van 1814 tot zijn dood in 1831 archivaris van het Rijk en grondlegger van het Algemeen Rijksarchief.

De Hendrik van Wijn-penning is in 1987 voor het eerst toegekend aan prof.dr. F.C.J. Ketelaar, hoogleraar Archivistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Peter Horsman is de zevende persoon aan wie de penning werd overhandigd.