---

Ministerie van Defensie



---

Internationale conferentie Ballistic Missile Defense

04-06-2002

In Dallas in de Verenigde Staten vindt van 3 tot 6 juni 2002 de jaarlijkse conferentie voor Ballistic Missile Defense plaats. Deze conferentie wordt georganiseerd door het American Institute of Aeronautics and Astronautics in samenwerking met de Missile Defense Agency van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Aan de conferentie nemen ongeveer 800 deelnemers uit twintig landen deel. De Plaatsvervangend Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten, generaal-majoor D. Starink en het hoofd van de afdeling Geleide Wapens van de Tactische Luchtmacht, kolonel drs. T. de Bok verzorgen ieder een voordracht tijdens de bijeenkomst.

Bij de conferentie in Dalles proberen de deelnemers - wetenschappers, militairen en vertegenwoordigers van de industrie - vooral te inventariseren wat de gevolgen zijn voor Ballistic Missile Defense in de sinds de aanslagen van 11 september 2001 veranderde strategische omgeving.

Nederland speelt, samen met de Verenigde Staten en Duitsland, een prominente rol op het gebied van Ballistic Missile Defence. Ook vervult ons land een voortrekkersrol op dit gebied in Europa. Met name de jaarlijkse luchtmachtoefening "Joint Project Optic Windmill" wordt internationaal gezien als de meest waardevolle Ballistic Missile Defence-oefening in Europa.
Ballistic Missile Defence is de verdediging tegen aanvallen met (tactische) ballistische raketten zoals bijvoorbeeld de Scud-raket. Deze verdediging wordt in de Defensienota 2000 een van de speerpunten van het Defensiebeleid genoemd.