AutoRai

4-6-2002

Mazda MPV 2002 meer dan alléén een facelift

Mazda heeft de MPV, die in de huidige uitvoering vanaf 1999 leverbaar is, op verschillende punten opgefrist. Naast een aangepaste grille, aangepaste bumpers en verlichtingsunits is deze zeven-persoons MPV twee en een halve centimeter langer geworden.

Er is sprake van een gewijzigde wielophanging en een verbeterd remvermogen. Ook de stijfheid van het chassis werd aangepast aan het grotere vermogen van de motoren waarmee de Mazda MPV 2002 wordt voorzien.

In het interieur zijn andere bekledingsstoffen toegepast die harmoniëren met het dashboard dat is voorzien van carbon fiber-look accenten. In vergelijking tot de bestaande Mazda MPV werd voor passagiers de derde zitrij makkelijker toegankelijk gemaakt. De stoelen van de tweede zitrij zijn namelijk opklapbaar zonder eerst de hoofdsteunen te moeten verwijderen.

De grootste veranderingen zijn echter onderhuids te vinden. De tot nu toe gehanteerde 2.0 liter benzinemotor (122 pk/ 90 kW) werd vervangen door een nieuw ontwikkelde 2.3i liter viercilinder krachtbron die goed is voor een vermogen van 142 pk/ 104 kW. Het maximum koppel bedraagt 195 Nm/ 4.000 t.p.m. Deze krachtbron werd onder supervisie van Mazda-technici ontwikkeld voor modellen die, wereldwijd in Ford-fabrieken, geproduceerd worden. De 2.3 liter benzineversie van de Mazda MPV 2002 kan aanhangers tot 1.600 kg trekken.

Ook een zeer stille common-rail dieselmotor, die bij Mazda wordt aangeduid als CiTD-krachtbron, is vanaf juli in Nederland leverbaar. Deze common-rail dieselmotor is van de tweede generatie en levert een vermogen van 136 pk/ 100 kW en heeft een maximum koppel van 310 Nm/ 2.000 t.p.m. Hiermee is het één van de sterkste dieselmotoren in deze klasse. Aanhangers tot 2.000 kg vormen geen beletsel voor de CiTD-uitvoering.

Mazdas MPV wordt leverbaar in twee handgeschakelde uitrustingsvarianten; de Comfort en de Exclusive. Beide uitvoeringen zijn standaard voorzien van onder andere zeven stoelen, vier airbags, twee schuifdeuren, airconditioning en roof-rails.

Met een lengte van 4.775 meter is de Mazda MPV 2002 één van de langste autos in zijn klasse. De breedte is 1.83 meter en de hoogte bedraagt
1.785 meter. Een wielbasis van 2.84 meter zorgt in combinatie met een brede carrosserie voor een ruim interieur. Een verhoogde stabiliteit werd gerealiseerd door het toepassen van relatief grote spoorbreedten van respectievelijk 1.54 meter vóór en 1.545 meter achter.

Nieuwe 2.3i liter benzinemotor
Bij de nieuw ontwikkelde viercilinder 2.3i liter benzinemotor is sprake van een moderne techniek: het toepassen van balansassen. Deze assen zijn onder de krukas geplaatst en reduceren motorvibraties door met tweemaal de snelheid van de krukas te roteren. Door deze nieuwe techniek worden vibraties, die als typisch kenmerk van viercilinder motoren gelden, aanzienlijk gereduceerd.

De verkoopprijs voor een 2.3i liter versie begint bij 29.750,-.

Nieuwe 2.0 liter common-rail dieselmotor:
Bij een common-rail systeem van de eerste generatie wordt de brandstof onder hoge druk in een buisvormig reservoir verzameld dat vlakbij de injectoren is geplaatst. Mazdas MPV 2002 is uitgerust met een common-rail dieselmotor van de tweede generatie.

Hier wordt de brandstof met een 33% hogere druk in de cilinder gespoten. Als gevolg hiervan kunnen de injectoren de brandstoftoevoer met een hoge nauwkeurigheid doseren. Deze accuratesse wordt benut door gebruikmaking van zogenaamde pilot injecties en een post injectie.

Pilot injecties zijn kleine brandstofinjecties die vóór de normale brandstof-inspuiting plaatsvinden. Het nut hiervan is om een meer geleidelijk verlopende verbranding, zoals bij een benzinemotor, te bewerkstelligen. De post injectie vindt plaats na de normale brandstofinspuiting en zorgt voor een volledige verbranding. Hierdoor wordt de uitstoot van roetdeeltjes geminimaliseerd.

Mazdas common-rail dieseluitvoering (CiTD) is leverbaar vanaf 34.950,-.

Uitvoeringsspecificaties Comfort-versie:
De standaarduitrusting van de Mazda MPV Comfort is zeer compleet. Er is sprake van ABS, Electronic Brake Distribution (EBD) en een Traction Control System (alleen op 2.3i uitvoeringen). Vier airbags, met een bezettingssensor voor de passagierszijde, gordelspanners vóór en Isofix-bevestiging op de achterbank zijn ook standaard.

De stoelen en deurpanelen zijn uitgevoerd in een antraciet kleurige suède-look bekleding. Het stuurwiel is in hoogte verstelbaar. De zithoek en hoogte van de bestuurdersstoel kunnen traploos worden aangepast aan de wens van de bestuurder. Beide voorstoelen zijn voorzien van een armsteun.

De tweede zitrij bestaat uit drie aparte stoelen die alle tot tafel omklapbaar zijn, desgewenst dubbel neerklapbaar of verwijderd kunnen worden en in lengterichting verschuifbaar zijn. Alle stoelen beschikken over een verstelbare rugleuning. De derde zitrij bestaat uit twee aparte stoelen die dezelfde eigenschappen hebben.

Indien de tweede en derde zitrij worden gebruikt heeft de bagageruimte een inhoud van 294 liter. Na verwijdering van de derde zitrij wordt deze ruimte vergroot tot 866 liter en indien nog meer bagageruimte gewenst is, kan de tweede zitrij ook nog worden verwijderd waardoor een bagageruimte van 1.600 liter ontstaat. In de praktijk zijn deze ruimten aanzienlijk groter omdat metingen tot aan de ramen werden uitgevoerd.

Comfort-verhogende zaken zijn verder airconditioning, een startonderbreker, flessenhouders in de portiervakken, instapverlichting, kaartleeslampjes voorin en verlichting in de bagageruimte. De centrale deurvergrendeling met afstandsbediening is aangesloten op de binnenverlichting.

Alle portierramen zijn elektrisch bedienbaar en de in kleur meegespoten elektrisch verstelbare buitenspiegels zijn verwarmbaar. De radiovoorbereiding bestaat uit vier luidsprekers en een antenne in de achterste zijruit. Alle CiTD-uitvoeringen staan op 16 inch lichtmetalen velgen. Er is sprake van een volwaardig reservewiel. Alle versies zijn voorzien van roofrails.

Uitvoeringsspecificaties Exclusive-versie:
Naast alle standaardvoorzieningen die in de Comfort-versie aanwezig zijn, onderscheidt de Exclusive-uitvoering zich door een lederen stuurwiel, een middenconsole met carbon-afwerking, verlichte make-up spiegels en een opbergvak onder de passagiersstoel. De verwarming achter is separaat instelbaar en de basis-unit van het Mazda modulair audiosysteem is ingebouwd. Hiervan vindt de bediening plaats via het stuurwiel. De 2.3i liter benzine-versie is uitgerust met 15 inch lichtmetalen velgen en met een boordcomputer die de buitentemperatuur, de gemiddelde snelheid, het gemiddeld gebruik, het huidige verbruik en de resterende kilometers aangeeft. Ook een set ronde mistlampen behoort tot de standaarduitrustingen van de Exclusive-versie.

Verkoopprijzen Mazda MPV 2002:

2.3i Comfort 29.750,-
2.3i Exclusive 31.250,-
2.0 CiTD Comfort 34.950,-
2.0 CiTD Exclusive 36.100,-