Audio-tour door het Verzetsmuseum

Vijftien april geldt als de officiële bevrijdingsdag van Fryslân. Gedeputeerde van Cultuur Bertus Mulder zal die dag om 9.00 uur in het Verzetsmuseum de tweetalige audiotour voor het basisonderwijs van start laten gaan. De leerlingen van groep 8 van basisschool It Partoer uit Burgum zullen de eerste officiële gebruikers zijn.

De digitale audiotour stelt de leerlingen in staat om in eigen tempo en individuele volgorde de opstelling van het museum te bekijken en te verwerken. Bovendien zijn er authentieke stemmen en geluidsfragmenten in opgenomen die het visuele karakter van het museum versterken en aanvullen.

De mogelijkheid om digitaal rondgeleid te worden in het Verzetsmuseum is een aanvulling op het bestaande educatieve aanbod. De PortaDap zal ook heel handig blijken om grotere groepen te spreiden over de niet zo ruime opstelling van het museum.

Vragen- en opdrachtboekje

Bij de audiotour basisonderwijs hoort een vragen- en opdrachtboekje dat de leerlingen helpt om goed te kijken en te lezen. Behalve op kennis gerichte opdrachten staan er in het boekje ook opdrachten die om een mening vragen. Die zijn vooral bedoeld om terug op school over het bezoek na te praten. Aan de uitvoering van het boekje is veel aandacht besteed met de bedoeling dat het wordt ervaren als een bewaarboekje ter herinnering aan het bezoek aan het Verzetsmuseum.

Ek yn't Frysk

In wichtich part fan de learlingen dy 't Verzetsmuseum besykje is Frysktalich. It ferhaal fan de Twadde Wrâldkriich is in ferhaal fan emoasje. De yntinsiteit fan de oerdracht fan dat ferhaal en dy emoasje hawwe alles te krijen mei taal. Jo komme de bern folle tichter op `e hûd as jo gebrûk meitsje fan harren eigen taal. De appresjaasje foar it brûken fan de Fryske taal docht ek bliken út de grutte belangstelling dy´t der is foar de Frysktalige ynliedings fan oarlochstsjûgen, dêrûnder û.o. Tiny Mulder.

De Frysktalige audio-tour slút perfekt oan by it al besteande materiaal yn ús opstelling èn, en dat fine wy ek tige wichtich, by de programma´s fan Omrop Fryslân en it materiaal fan it MSU.Fan in oare oarder, mar dêrom net minder fan belang, is it feit dat de Fryske rûnlieding foar dosinten net allinnich in skiednisles foarmet, mar ek in tige funksjonele Fryske les.It Verzetsmuseum is in museum dat kwa ûnderwerp tichte by de minsken stiet, it is rjochte op Fryslân en kriget dan ek in soad folwoeksen Fryskpraters oer de flier. Dy besikers dogge wy in grutte deugd as wy se tenei yn it Frysk oansprekke kinne.

Het project werd mogelijk gemaakt door subsidies van het ministerie van VWS /DVVB, van de provincie Fryslân in het kader van Fryske Taal Museaal en van de Stichting Friesland 1940-1945.

Nadere informatie: Gerk Koopmans 058 - 2555518

Hans Groeneweg 058 - 2120111