Nieuw-Vlaamse Alliantie

Houins: vragen over onpartijdigheid Aelvoet worden groter (04/06/02)

Na de mini-PCB-crisis beloofde minister Aelvoet eindelijk werk te zullen maken van een degelijk functionerend agentschap, reeds aangekondigd voor 1 januari 2001.
Tot op de dag van vandaag is de regering er nog steeds niet in geslaagd haar beloftes terzake na te komen. Nog steeds blijven twee functies vacant. De aanduiding van een definitieve opvolger voor dhr. Beernaert wordt nu pas voorzien voor juli, terwijl de minister op 14 mei nog beloofde dat eind mei alles rond zou zijn. Paars-groen geeft wel een zeer eigenzinnige invulling aan het begrip 'snel en efficiënt'.

Daarenboven roept ook de benoeming van dhr. Houins vragen op. Minister Aelvoet doet alsof ze als het ware verplicht zou zijn om Houins te benoemen en zwaait met arresten van de Raad van State ter bewijs dat een strafrechtelijk onderzoek geen belemmering mag zijn voor de benoeming van een ambtenaar. Een tuchtrechtelijk onderzoek tegen een ambtenaar vormt daarentegen wél een belemmering. In het parlement hekelde de N-VA herhaaldelijk dat gedelegeerd bestuurder Beernaert en inspecteur Cobbaert wél het voorwerp van een tuchtrechtelijk onderzoek vormden, terwijl dhr. Houins volledig vrijuit ging ondanks de pertinente vragen in de audit n.a.v. mini-PCB-crisis.

Eerder bevestigde minister Aelvoet op vraag van N-VA-kamerlid Geert Bourgeois dat a) dhr. Houins op kosten van het departement twee advocaten toegewezen kreeg om hem strafrechtelijk te verdedigen en b) zij persoonlijk telefoneerde naar de echtgenote van de in verdenking gestelde en aangehouden ambtenaar.

Aldus gaf de minister blijk van het verlenen van steun aan een in verdenking gestelde ambtenaar en werd minstens de indruk gewekt dat ze verwacht/hoopt dat hij hiermee rekening zou houden in zijn verklaringen. Reeds eerder betaalde de minister een exorbitante ontslagvergoeding aan dhr. Beernaert, met de daaraan gekoppelde verbintenis om te zwijgen.

Met de benoeming van dhr. Houins en de terughoudendheid tot instelling van een tuchtrechtelijk onderzoek heeft minister Aelvoet de verdenkingen inzake belangenvermenging allerminst ontkracht, wel in tegendeel.
Kamerlid Frieda Brepoels ondervraagt de minister morgen in de Commissie Volksgezondheid.

Auteur:
Kamerfractie
Frieda Brepoels, fractievoorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be