Gemeente Groningen

4
JUN
17.19

Persbericht

Rioolaansluiting woonschepen niet zinvol
04-06-2002

De woonschepen in de stad aansluiten op de riolering heeft nauwelijks effect op het milieu. Voor hetzelfde geld kunnen veel betere milieu-investeringen worden gedaan. Burgemeester en wethouders willen hierover met de provincie en de waterschappen overleggen.

Dat staat in de Tussenrapportage Groninger Rioleringsplan die B&W binnenkort willen voorleggen aan de gemeenteraad. Het Groninger Rioleringsplan (GRP) bevat een pakket maatregelen om het stedelijke rioolstelsel te onderhouden en verbeteren. Het huidige GRP beslaat de periode 1998 - 2002. De gemeente heeft berekend hoeveel schoner het oppervlaktewater wordt als de 430 woonschepen in de stad op het riool worden aangesloten. Dat effect blijkt nauwelijks merkbaar te zijn en het aansluiten lijkt dan ook geen doelmatige investering. Het oppervlaktewater - waarvan de vervuiling overigens beneden de wettelijke normen blijft - heeft meer te lijden van de lozingen vanuit de afvalwaterzuivering Garmerwolde. Die vervuiling is negenmaal hoger dan die van de woonschepen in de stad. En bij wateroverlast stort het overvolle gemeentelijke rioolstelsel jaarlijks ruim driemaal zoveel vervuiling op het oppervlaktewater als de woonschepen doen. Het terugdringen van deze overstorten heeft dan ook veel meer milieueffect, aldus het gemeentebestuur.

In de huidige situatie komen overstorten vaak voor in het zuidoosten van de stad, doordat daar twee hoofdleidingen samenkomen: de hoofdafvoer vanuit Haren en de persleiding vanuit het gemaal Stadspark. Bij een hevige regenbui loopt het rioolwater meestal daar de spuigaten uit. Als de persleiding Stadspark een eigen verbinding naar Garmerwolde krijgt is dat probleem goeddeels opgelost. Die investering bedraagt ongeveer de helft van de woonschepen-aansluiting maar heeft een veel hoger milieurendement. Overigens is er nog altijd zon 5 miljoen euro mee gemoeid.

De Tussenrapportage GRP maakt ook melding van de plannen om regenwater niet langer in het riool te laten lopen. Het riool moet immers dit water eerst kunnen opvangen; daarbinnen raakt het schone regenwater vervuild door afvalstoffen; en dan wordt het vervolgens meegevoerd naar Garmerwolde om daar weer gereinigd te worden. Een dure omweg. Tijdens de verbouwing vorig jaar is het regenwater van Martiniplaza al met succes afgekoppeld van de riolering. Dit wordt nu direct naar het oppervlaktewater geleid. Het is de bedoeling bij de wijkvernieuwing in Vinkhuizen, Paddepoel en Lewenborg ook het regenwater af te koppelen. Bij nieuwe wijken is deze gescheiden afvoer van regenwater al een vast onderdeel van het plan.

In totaal staat er dit jaar voor ruim 8 miljoen euro aan rioleringsplannen op stapel. Wethouder René Paas bespreekt de Tussenrapportage GRP binnenkort met de raadscommissie Milieu, Openbare Werken en Zorgbeleid (MOZ).