Gemeente Groningen

4
JUN
17.19

Persbericht

College stelt beheersregeling Gemeentelijke Basisadministratie vast 04-06-2002

Het college van B en W heeft de beheersregeling voor de Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens (GBA) vastgesteld. Het gaat hierbij om regels over de inbedding van de werkprocessen achter de bevolkingsadministratie in de gemeentelijke organisatie. De activiteiten zijn gericht op continuïteit, betrouwbaarheid, actualiteit en een doelmatige informatievoorziening. De bescherming van de persoonlijke levenssfeer van burgers speelt daarin een belangrijke rol.

Zo verstrekt de gemeente in principe geen persoonsgegevens aan derden. Als particulieren om informatie vragen benadert de afdeling Burgerzaken eerst de geregistreerden om wie het gaat. Zonder hun schriftelijke toestemming krijgen derden geen gegevens. Burgers kunnen de gemeente ook zelf om geheimhouding vragen. Dat kan door het invullen van een formulier. In dat geval zal de gemeente geregistreerden niet meer benaderen met het verzoek om gegevens door te mogen geven. Op deze regel gelden enkele uitzonderingen. Zo is de gemeente verplicht om gegevens aan deurwaarders en notarissen te verstrekken. Wie verhuist moet hiervan aangifte doen bij de gemeente. Als iemand dat al dan niet opzettelijk verzuimt volgt nader onderzoek. Dat gebeurt ook als de gemeente twijfelt aan de juistheid van een aangifte van adreswijziging. In zulke gevallen wisselt de afdeling Burgerzaken gegevens uit met onder meer de Belastingdienst, nutsbedrijven, woningcorporaties en andere gemeentelijke diensten. Ook bij dergelijk onderzoek zijn echter strenge privacyregels van toepassing. De gemeente heeft een privacybeheerder in dienst die in zijn functie geen belang heeft bij informatieverstrekking uit de GBA.

Burgers mogen hun eigen gegevens opvragen bij de gemeente. Daarnaast ligt de nu vastgestelde beheersregeling vanaf 1 juli voor elke belangstellende ter inzage bij het Gemeentelijk Informatie Centrum, Kreupelstraat 1.